hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Ígéretek földje

Versengő programok

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése értelmében az alaptörvénybe ütközik, hogy az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a háziorvosok nem lehettek képviselő-testületi tagok. Az AB indoklásában hangsúlyozta, alkotmányellenes, hogy a vitatott szabályozás az azonos összeférhetetlenségi helyzetek nem azonos ismérvek szerinti alkalmazását teszi lehetővé, és ezáltal sérti a jogegyenlőség alkotmányos elvét. A rendelkezés megsemmisítését a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte. A döntés lehetővé teszi, hogy háziorvosok is induljanak az őszi önkormányzati választásokon. A pártok azonban még az áprilisi országgyűlési megmérettetésre készülnek. 
Amiben az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF is csaknem teljesen egyetért, az a helyzet értékelése: gyakorlatilag egyik párt sem vitatja, hogy változásokra van szükség. Mindegyik tisztában van vele, hogy az egészségügyi ellátórendszer jelenlegi szerkezete korszerűtlen, nem finanszírozható és nem szolgálja a minőségi betegellátást. Egyértelműen úgy látják, hogy a rendelkezésre álló források nem elegendőek, ezért valamilyen módon nagyobb bevételhez kell juttatni az egészségügyet. Tudják, hogy mielőbb rendezni kell az egészség- ügyben dolgozók bérét, fel kell számolni vagy valamilyen módon legális csatornákba terelni a paraszolvenciát, különben már a közeli jövőben működőképtelenné válik az ágazat. A „mit” tehát egyértelmű, ebben nincs nagy vita. A „hogyan”, vagyis az alapkérdésekre adott válaszok azonban annál különbözőbbek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés