hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Idősebb férfiak Idősebb férfiak

A negyven éven felüli férfiak újszülött gyermekei hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek autisták, mint a fiatalabb apukák utódai – derül ki egy felmérésből.
Izraeli kutatók több mint 130 ezer, az 1980-as években született fiú és lány adatait nézték át, de csak olyan eseteket vettek figyelembe, amelyeknél egyértelműen rögzítették a született gyerekek mindkét szülőjének életkorát (Arch Gen Psych 2006;63:1026– 1032). 110 gyermeknél mutattak ki autizmusszerű zavarokat – autism spectrum disorder (ASD) – amelybe beletartozik az autizmus, az Asperger- és a Rett-szindróma is.
„Azon férfiak utódainak körében, akik a gyemek születésekor elmúltak 40 évesek, 5,75-ször nagyobb valószínűséggel fordult elő az ASD, mint a harminc év alatti apukák gyermekeinél” – ismertette az eredményeket a New Scientist hasábjain a kutatást vezető Abrabam Reichenberg, a Mount Sinai School of Medicine (New York) munkatársa. Az is kiderült, hogy a harmincas éveiket taposó apukák gyerekeinél 1,6 volt az ASD-betegség esélyhányadosa. Az idősebb anyák esetében nem sikerült kimutatni hasonló összefüggést, bár a mintában olyan kevés, gyermeke születésekor legalább 40 éves kismama szerepelt, hogy abból nem is lehetett értékelhető következtetést levonni.
A jelenség hátterében az állhat, hogy a korral előrehaladva a DNS hibáit kijavító mechanizmusok egyre rosszabbul működnek. A véletlenszerű mutációk nem íródnak felül, hanem a sérült minta kerül át a hímivarsejtekkel az utódokba. Az így megváltozott genetikai környezetben már olyan gének is működésbe lép(het)nek, amelyek a felnőttek körében inaktívak.
A kutatók most azt elemzik, hogy egyéb neurológiai problémák – így például a szkizofrénia és a Down-kór – esetében kimutathatóe hasonló kapcsolat, azaz idősebb apák gyermekeit gyakrabban sújtják- e ezek a betegségek, mint a fiatalabbakét. Reichenberg a felismerés klinikai alkalmazásait kutatja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés