hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Húsz revizor óvja a büdzsét

Egyenként havi nagyjából félmillió forintért csaknem húsz költségvetési felügyelő már 34 állami intézmény büdzséjét vigyázza. Csodára ők sem lesznek képesek – nyilatkozták a Világgazdaságnak egykori revizorok.

Sem az egészségügyben, sem a klinikákat működtető egyetemeken nem várható csoda a büdzsék őreiként a kórházakhoz rendelt költségvetési felügyelőktől – mondták a Világgazdaságnak hasonló munkakörben dolgozó szakemberek. Kató Gábor, aki több kórházban is dolgozott biztosként abban az időben, amikor a kórházi adósságok terjedése miatt a 2000-es évek elején egymás után kaptak ellenőröket állami és önkormányzati intézmények, az mondta, az egészségügyi intézmények rendkívül szűkre szabott büdzséje a felügyelőnek sem ad túl sok mozgásteret.

A jelenlegi helyzet annyiban más, hogy míg egy évtizede a legtöbb felügyelőnek már csak a tűzoltás maradt, hiszen csak egy bizonyos mértékű eladósodás esetén írta elő a törvény a biztosok kinevezését, most elvileg prevenciós jelleggel is kirendelhetnek felügyelőket. A mostani szabályozás annyiban kedvezőtlenebb, hogy míg az egykori biztosok érdemi jogkörrel rendelkeztek, vagyis akár meg is akadályozhattak egy szerintük kedvezőtlen ügyletet, kötelezettségvállalást, kifizetést, ma legfeljebb csak véleményezhetnek, és probléma esetén a felügyelt intézmény felé kifogással, illetve az Államkincstár és az Nemzetgazdasági Minisztérium felé jelzéssel élhetnek.

Egy másik, neve elhallgatását kérő egykori biztos sem gondolja, hogy a költségvetési felügyelők meg tudják oldani akár az egészségügyi intézmények, vagy az orvosképzést folytató egyetemek problémáit, ez utóbbiak egyenlegét ugyanis döntően az alulfinanszírozott klinikák rontják le. Csak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja évente több mint 2 milliárd forint veszteséget termel.

2010 szeptemberétől a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Országos Sportegészségügyi Intézetben és a Munkaerőpiaci Alapnál vendégeskedett revizor. 2011 áprilisától a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus és a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Károly Róbert és a Szolnoki Főiskola, az Országos Idegtudományi Intézet, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) kapott revizort.

Novemberben rendeltek ki felügyelőt a Szegedi Tudományegyetemre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti, a Szent István, a Széchenyi István és a Kaposvári Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, az Iparművészeti Múzeumhoz, valamint a Pesti Magyar Színházhoz.

Ez év januárja óta működik felügyelettel a Semmelweis és a Debreceni Egyetem, a Mátrai Gyógyintézet, az Országos Korányi és az Országos Rehabilitációs Intézet, a Balatonfüredi Állami Szívkórház, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.
2012 őszétől dolgozik revizor az Eötvös Loránd és a Miskolci Egyetemen, a Budapesti Gazdasági, a Dunaújvárosi, az Eötvös József, a Nyíregyházi Főiskolán és az Eszterházy Károly Főiskolán, a Gyermekvédelmi Szolgáltató Központban, az Esztergomi Gyermekotthon, Általános iskola és Szakiskolában, a Károlyi István Gyermekközpontban, valamint az Országos Levéltárban.

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink