2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hősokk és öngyilkosság

Összefügghet a globális felmelegedés és az öngyilkosságok számának növekedése, számolt be az InfoRádió egy amerikai kutatásról.

A havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 0,7 százalékos növekedést mutat az öngyilkosságok számában az Egyesült Államokban és 2,1 százalékos emelkedést Mexikóban – derül ki az amerikai Stanford Egyetem friss kutatásából, amelyről az InfoRádió számolt be. Marshall Burke közgazdász és csapata az elmúlt évtizedekből rendelkezésre álló hőmérsékleti és halálozási adatokat vetette össze, és úgy találta, erős összefüggés van a két tendencia között. A felmérés azt is megállapítja, sokan úgy követtek el öngyilkosságot, hogy semmilyen mentális betegséggel sem kezelték őket korábban. Ha folytatódik a tendencia, 2050-re a mostaninál 21 ezerrel többen vetnek véget az életüknek önkezűleg a régióban – figyelmeztet Marshall Burke, aki a kutatás eredményeit a Nature Climate Change című szaklapban publikálta. Szerinte az egyik, de nem az egyetlen ok lehet a globális felmelegedés. A közgazdász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyobb átlaghőmérséklet csökkenti a produktivitást, az ipari termelést, vagyis visszaesik a gazdaság.

„Az adatok azt mutatják, hogy a globális gazdasági termelékenység 13 Celsius-fok körül tetőzik, vagyis ha ennél hűvösebb, vagy melegebb van, csökken az intenzitás.” A közgazdász által készített modell előrejelzése szerint 2100-ra a Föld országainak 77 százalékában a mostanihoz képest zsugorodni fog a gazdasági teljesítmény, a visszaesés globálisan 20 százalékos lesz ahhoz képest, ha a hőmérséklet nem emelkedne meg.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink