hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hogy került a Gyermekrák Alapítvány reklámfilmjébe?

Sokan meglepődtek azon, hogy a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként, kórházszövetségi elnökként kiállt a botrányba keveredett Gyermekrák Alapítvány mellett – írja a Velkey Györggyel készült interjú bevezetőjében a Válasz.

Ebből a beszélgetésből idézünk egy rövid részletet:

"- Nem ismerem a Gyermekrák Alapítvány jogi természetű ügyeinek hátterét, és nem is akarok véleményt formálni róluk. Sok jelentősége nincs ezeknek a számomra azon felül, hogy az ember szereti, ha az adományok jó helyre kerülnek.(...) A Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként több alkalommal is kritikus helyzetbe kerültem, amikor hirtelen nagy értékű műszerre volt szükség, mert tönkrement, elöregedett és nem volt másik.  (...) Egy nagy értékű ultrahang-berendezést, egy komplex laboratóriumi automatát, majd lélegeztető gépet és mobil ultrahang gépet, végül még két lélegeztető gépet kértünk - összességében több mint százmillió forint értékben. A mi ügyeinkben minden korrekten, gyorsan és hatékonyan történt.  (...)

- Ám a kórházszövetség elnökeként nyilatkozott, ezt tartalmazta a felirat, amíg beszélt. Több más kórháznak pedig nem volt ilyen kedvező tapasztalata.

- A Bethesda kórház igazgatójaként nyilatkoztam, de hozzátettem, hogy a magyar gyermekkórház világnak is igen jelentős adományt adtak. Ez ügyben az érintett mondatom előtt másoknál is tájékozódtam.

- Az alapítvány évek óta több mint nyolcszázmillió forintot tart a számláján, mert a kuratóriumi elnök egy megvalósíthatatlan álmot kerget, egy speciális gyermekrák-kórházat akar létrehozni. Pedig a személyi jövedelmük egy százalékát felajánlók a beteg gyermekeket és nem pusztán egy bankszámlát akarnak támogatni.

- Hallottam róla, hogy jelentős összeget nem használtak fel, és azt is, hogy nem voltak jó viszonyban a gyerekrák centrumokkal. Ismereteim szerint alternatív intézményt akartak létrehozni. Egy bő évtizede velünk is tárgyaltak erről, és elzárkóztam előle, mert a magyar gyermekonkológia európai színvonalat képvisel, ezért meggyőződésem szerint sincs szükség külön kórházra. Úgy tudom, hogy a közeljövőben fel kell használniuk a számlájukon levő összeget a daganatos gyermekek érdekében, ám erről részletes ismeretekkel nem rendelkezem. Egy biztos, kórházszövetségi elnökként nem érzem magam döntőbírónak egy jogi természetű vitában" – olvasható a valasz.hu interjújában.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink