hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Hibás mellimplantátumok: a héten közölhetik a magyar álláspontot

Legkésőbb péntekig kell az egészségügyi államtitkárságnak hivatalosan is tájékoztatnia a szakmát, ezután pedig a nyilvánosságot az úgynevezett PIP mellimplantátumok ügyében – értesült az Origo plasztikai sebészi körökből.

Egyelőre tájékozódik az egészségügyért felelős államtitkárság az implantátumokról, Szócska Miklós hivatalában annyit közöltek: állásfoglalást kértek az ügyben az OEP-től, a tisztiorvosi szolgálattól és az egészségügyi szakmai kollégium plasztikai sebészeti tagozatától. Egyébként Magyarországon ültették be a harmadik legtöbb kockázatosnak vélt implantátumot Európában, összesen 4500-5000 nő lehet érintett.

Az államtitkárság tájékoztatójában valószínűleg a költségekről is szó lesz, és az is kiderülhet, ki finanszírozza majd a szükséges vizsgálatokat és beavatkozásokat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) most csak abban az esetben téríti a mellimplantátumok eltávolítását, ha azok megsérültek. Az [origo] információira hivatkozva a hvg.hu szerint szóba került, hogy a PIP-implantátumok esetében az egészségbiztosító finanszírozza az eltávolítás költségeit, de döntés még nincs. Az államtitkárság egyelőre arról sem döntött, jelent-e egészségügyi kockázatot a francia szilikonbetét.

Eközben a plasztikai sebészek egymás között is egyeztetnek arról, hogy a francia gyártó szilikonbetétjeit önköltségi áron cseréljék le, és a szilikonbetét-gyártókkal is tárgyalnak már arról, hogy kedvező áron biztosítsanak csereimplantátumot az érintett nőknek.

Más országok egészségügyi hatóságai is sorra hozzák a PIP-implantátumokkal kapcsolatos intézkedéseket. A leggyorsabbak a franciák voltak, ők már karácsony előtt bejelentették, hogy az állami egészségügy állja a mintegy harmincezer érintett implantátum eltávolításának költségeit. Ugyanígy döntött Kolumbia és Venezuela, ugyanis Dél-Amerikában is rendkívül elerjedt volt a többinél olcsóbb PIP-implantátumok használata.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés