hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségpolitika

Heves megye augusztustól mondhat fel a HospInvestnek

A Heves Megyei Közgyűlés hétfőn zárt ülésen felhatalmazta a testület elnökét, hogy „legkorábban” augusztus 1-jén mondja fel a HospInvesttel kötött, az egri kórház vagyonkezelésére kötött szerződést.

A szocialista többségű megyegyűlés arról is döntött, hogy egy teljes egészében a Heves Megyei Önkormányzat által alapított, nonprofit gazdasági társaságot hoznak létre a kórház üzemeltetésére. Erről a zárt ülést követő nyílt ülésen számolt be Sós Tamás, a megyegyűlés szocialista elnöke.

Ez azt jelenti, hogy a szerződésbontás bejelentését követően két hónap felmondási idő illeti meg a HospInvest Zrt.-t, vagyis ha már augusztus 1-jén megtörténik a szerződésbontás, akkor a cég október 1-ig köteles működtetni az intézményt. A szerződésbontásnak egyúttal az a feltétele, hogy az új üzemeltető teremtse meg a működési engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket. Ezért nem határozott meg konkrét dátumot a testület.

Herman István, a Fidesz frakcióigazgatója a zárt ülés után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: úgy bontott szerződést a megye, hogy nem bontott szerződést. Ugyanis egy lebegtetett dátumról szól az elfogadott határozati javaslat. Ebben a helyzetben annak a veszélye fenyeget, hogy időközben működésképtelenné válik a csődközeli helyzetbe került HospInvest által üzemeltetett kórház – vélekedett.

Ezért a szocialisták javaslatával szemben a Fidesz azonnali szerződésbontást javasolt – mondta Herman István, aki „kutyakomédiának” nevezte a történteket.

A zárt ülés elrendelésekor a hallgatóság egy része, többek között az Egri Kórházvédők Egyesületének tagjai hangosan szidalmazni és fenyegetni kezdték a megyegyűlés elnökét. Egyebek mellett a következő feliratú transzparenst mutatták fel: „Felelősségre vonás + elszámoltatás = Recsk”.

A HospInvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház üzemeltetését, majd áprilisban bejelentette, hogy csődvédelmet kér. Azóta a hatvani és a gyöngyösi önkormányzat már felmondta a HospInvesttel kötött, a helyi kórház működtetéséről szóló szerződést.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink