hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Lopakodik a HospInvest?

Önkormányzati tulajdonú cég veheti át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését, az ellenzék szerint azonban így is visszatérhetnek az intézmény üzemeltetésébe a HospInvest emberei.

„A Markhot Ferenc kórház üzemeltetésére a Heves Megyei Közgyűlés hétfői ülésén létrejöhet az a trójai falóként működő egyszemélyes gazdasági társaság, amelyben már ott várakoznak a HospInvest emberei” – mondta lapunknak Herman István, a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának igazgatója. HospInvestes forgatókönyv: a trójai faló – írta a Magyar Hírlap csütörtökön annak kapcsán, hogy Gyöngyös szerződést bontott a város kórházát üzemeltető HospInvest Zrt.-vel, amelynek helyét egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság veheti át.

Herman István aggodalmának adott hangot, hogy a szocialista önkormányzatok megteremthetik annak lehetőségét, hogy más néven, más emberekkel, de a HospInvest érdekeit képviselő személyek ismét pozícióba kerüljenek. Úgy is, ha az intézményeket száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek üzemeltetik, hiszen az alapító okiratban kiköthetik, hogy tulajdoni részeket értékesíteni lehet.

A Magyar Hírlap birtokába jutott, Sós Tamás szocialista közgyűlési elnök által képviselt, nonprofit kft. alapító okiratának kilencedik, az üzletrészek átruházásáról, felosztásáról szóló pontja igazolja a felvetést: „ha az egyszemélyes társaság az üzletrész felosztása vagy a törzstőke emelése folytán új taggal egészül ki, és így többszemélyes társasággá válik, a tagok kötelesek az alapító okiratot társasági szerződésre módosítani”. A politikus szerint ez könnyen bekövetkezhet, és a kertek alatt visszasomfordálnak azok az emberek, akik a HospInvestet képviselve a szakadék szélére sodortak már több kórházat is.

„Aggályosnak tartom, hogy sem a betegekkel, sem a beteggyógyító tevékenységgel nem foglalkozik a Sós Tamás vezette szocialista többségű közgyűlés. A szirénázó mentőautó már nemcsak a Markhot Ferenc kórházba visz betegeket, hanem onnan el is szállítják azokat, akiknek gyógyulásához a feltételrendszer itt nem biztosított” – mondta Herman István. Kérdésként hozzátette, hol van a HospInvest beszállítók felé felhalmozott mintegy négymilliárdos tartozása? Hány család fog emiatt tönkremenni? „Ehhez a folyamathoz a Fidesz polgári frakció nem asszisztál” – mondta végül Herman István.

Balczó Mátyás, Magyar Hírlap Online

cimkék

hirdetés

Könyveink