hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Vélemény

Helyes-e, hogy a fiataloknak fizetniük kell a tüdőszűrésért?

Az Egészségügyi Minisztérium még tavaly módosította a szűrésekről szóló rendeletet, így már csak 40 éves kortól ingyenes a tüdőszűrés.

A tüdőszűrő hálózatot eredetileg a TBC-s betegek kiszűrésére hozták létre, de a segítségével évente több ezer tüdődaganatot is felismernek. Közöttük egyre több a fiatal beteg. Mivel a legtöbben még mindig 40 év felettiek, a szaktárca úgy döntött, csak nekik lesz ingyenes a tüdőszűrés, és csak ott, ahol sok a TBC-s.

A tüdőgyógyászok szerint 30 éves kortól mindenkit szűrni kellene, mert több érrendszeri és nyirokbetegséget csak így tudnak felismerni.

Major Katalin XI. kerületi tüdőgondozó főorvos az RTL Híradónak elmondta: a mellkasban rengeteg nyirokcsomó van és az ezek megnagyobbodásával járó vérképzőszervi betegséget már többször találtak fiataloknál is. Nekik azon múlt az életük, hogy mellkasröntgen készült róluk.

A tisztiorvosi szolgálat szerint 40 éves kor alatt nincs annyi beteg, hogy megérné fenntartani egy országos szűrési rendszert. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerint nagyon kicsi a kockázat, ezért nem szabad a szűrési rendszerre annyi állami pénzt költeni. Úgy fogalmazott: ezeken a területeken extra finanszírozást végezni nem luxus, csak sokkal fontosabb helyre kellene a pénz. A helyettes tisztifőorvos szerint valahol meg kell húzni a határt, ezért kell a jogszabály szerint 40 év alatt fizetni a tüdőszűrésért. Ez jelenleg 900 forintot jelent, de van, ahol többet.

Független Hírügynökség

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés