hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Háziorvoslás: változásokra készül a szaktárca

Számos, a háziorvosokat érintő változásról beszélt Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke a Weborvosnak.

Egyszerűbbé kívánják tenni azt – mondta a kabinetfőnök a lapnak –, ahogyan a háziorvos az OEP adatbázisán keresztül megnézheti, hogy a betege milyen közfinanszírozott ellátásban részesült. Az adminisztrációt úgy módosítanák, hogy ha a jövőben a beteg tiltakozik, akkor a háziorvos nem férhet hozzá az adataihoz, míg a tiltakozás hiánya automatikusan a beteg beleegyezését jelentené.

Szó esett az IMF egykori javaslatára bevezett, a teljesítményt díjazó indikátorpénz szerepének növeléséről is. Ez ma a teljes finanszírozás 3-4 százalékát adja, azonban szeretnék a már jóval hatásosabbnak tartott 10 százalékot elérni.

A kabinetfőnök szavaiból kitűnt az is, hogy az év végéig elkészül az alapellátás digitális térképe is. Jelenleg ugyanis sehol nem tudják pontosan, hányan használják valóban a praxisjogot, mert az OEP-től és az ÁNTSZ-től kigyűjtött adatokból nem lehet pontosan tájékozódni. Aki megfelelő képzettséggel rendelkezik, megkaphatta a praxisjogot, de hogy használja-e, arról nincs összesített információ. Az újraszabályozott praxisjoggal már áttekinthetőbb, és így tervezhetőbb lesz a rendszer. A digitális térkép térségekre lebontva megmutatja majd, hogy az adott területen hány praxis van, hány beteg tartozik ezekhez a praxisokhoz, és hány háziorvos végzi az alapellátást, tehát milyen a hozzáférés az ellátáshoz. Így követhetőek lesznek a változások, és egyértelműen lehet majd azt is látni, hogy hol szükséges beavatkozni a rendszerbe.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink