hirdetés
hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Határon túli magyar színházak

  Noha hagyományosan a POSZT – a pécsi találkozó a nyári színházi fesztiválok királynője, egyre nagyobb figyelem irányul a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljára, idén immár a 19.-re.
   A Kisvárdán tartott rendezvény ugyanis egyre kevésbé számít kuriózumnak: a határon túli magyar színházak sűrűbb (vendég-) szereplői a magyarországi (főként a budapesti) színházi életnek, az alkotók körében pedig még egyszerűbb és gyakoribb az „átjárás” és az átjárás. A határon túli színház bizonyos értelemben egyre közelebb van. A kisvárdai fesztiválra válogatott előadások versenyeznek: zsűri dönt majd a díjakról. De a tizenöt nevezett produkció mellett számos versenyen kívüli előadás, köztük sok gyerekeknek szóló is szerepel majd. Nagyváradról Nell Dunn: Gőzben című (annak idején itthon is nagy sikert aratott) drámája mellett jön bábjáték is; Kolozsvárról Levin Jákobi és Lajdentál című darabja versenyez, mellette a Puck Bábszínház és a Keljfeljancsi Komédiás Kompánia szórakoztatja a gyerekeket.
   Az ünnepélyes megnyitót követő első versenyelőadás a marosvásárhelyiek produkciója, Gombrowitz Yvonne, burgundi hercegnő című műve. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégszerepléseit mindig nagy érdeklődés kíséri: versenyben Goldoni Különös történetével, versenyen kívül pedig az Indul a bakterház című előadással lépnek fel. Az újvidékiek Hamvai Kornél Hóhérok hava című darabjával, a szabadkaiak két színháza pedig Bulgakov Moliére-jével, illetve Slawomir Mrozek Tangójával jön. A beregszászi Illyés Gyula Színház – melynek művészei gyakran vesznek részt hazai előadásokban is – Nyekraszov: Unalmas őszi este című produkciójával versenyez.
   Népszerű és sikert ígérő művet, a Hegedűs a háztetőnt hozzák Csíkszeredáról, Kassáról pedig A fösvényt. Zalán Tibor Katonák, katonák című darabjával versenyez a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Sínház, a komáromiak pedig egy McDonagh-darabbal, melynek címe: Macskabaj.
   A bensőséges hangulatú, nagyjából az egész várost „beterítő” színházi találkozón napilap jelenik meg, szakmai beszélgetések zajlanak – valamint számos informális, de a közös színházi jövőt erősen meghatározó beszélgetés. Minden jelszónál, hangzatos célkitűzésnél eredményesebb színházi eszmecsere várható – amely egyébként nemcsak a környékről vonz egyre nagyobb létszámú közönséget. Az infrastruktúra adott – lehet próbálkozni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSÁKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés