hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Tudomány

Három kutató kapta az orvosi Nobel-díjat

Az ausztrál Elizabeth H. Blackburn, az amerikai Carol W. Greider és a brit Jack W. Szostak kapta az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat 1901-ben alapították, de kilenc alkalommal nem adták át, így idén századszor ítélték oda.

      A 2009-es díjazott három Amerikában dolgozó kutató, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak, akik annak felfedezéséért kapták meg az elismerést, hogy a telomerek és a telomeráz enzim hogyan védi a kromoszómákat.

Tavaly Harald zur Hausen, illetve Françoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier megosztva „a humán papillomavírus (HPV) méhnyakrákot okozó hatásának feltárásért”, valamint „az AIDS-et okozó HIV felfedezéséért” kapta a díjat.

A legfiatalabb díjazott Frederick G. Banting volt, aki 1923-ban 32 évesen kapta meg az elismerést, a legidősebb pedig Peyton Rous, aki 87 éves korában, 1966-ban vehette át a díjat.

A telomer
A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, illetve a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.
A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését.
Forrás: Wikipedia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink