hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Hallóideg-károsodás és funkcióvesztés kísérheti az autizmust

A Medical University of South Carolina multidiszciplináris kutatócsoportja a Journal of Neuroscience hasábjain arról számolt be, hogy az autizmus spektrum zavar preklinikai állatmodelljének vizsgálatakor a hallóideg enyhe károsodását és funkcióvesztését figyelték meg.

Tüzetesebb vizsgálatuk felfedte, hogy abnormális támasztósejtek állnak a jelenség hátterében, melyek öregedésszerű és gyulladásos tüneteket is mutatnak. Ez magyarázatot adhat arra a megfigyelésre, hogy az autizmusban szenvedők közül sokan érzékenyen reagálnak a hanghatásokra.

Az autista állatmodellt a kutatók az MEF2C génpár egyik tagjának kiütésével állították elő, mivel az öregedéssel járó hallásvesztés regulációs, génexpressziós folyamata és az autizmussal járó egyes génhibák nagyon hasonlítottak egymásra. A hallóideg gyulladásos károsodását jelző eredmények egy nagyon izgalmas irányt jelölnek ki: egyre valószínűbb, hogy a szervezetben és az agyban működő immunrendszer együttműködése játszik fontos szerepet az egészséges agyműködés és -fejlődés kialakításában.

Forrás: Nathan McChesney et al, Peripheral Auditory Nerve Impairment in a Mouse Model of Syndromic Autism, The Journal of Neuroscience (2022).

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink