hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Halitosis, halitophobia

Sok betegség közös tünete

Valaha a kellemetlen szagú lehelet – amelyet görög, római, korai keresztény források, valamint a Talmud is megemlít – törvényes válóoknak számított, de jelentősége az interperszonális kapcsolatok fontossága miatt ma sem lebecsülhető. Nem mellékes, hogy számos betegség jelzője lehet.

A valódi halitosis hátterében kimutatható valamilyen szervi eltérés, míg pszeduohalitosis esetén a páciens csak hiszi, hogy szájszaga van. Amikor pedig a beteg a sikeres oki terápia ellenére is úgy gondolja, hogy rossz a lehelete, az már halitophobia. A valódi halitosis lehet fiziológiás: ez a „közönséges” reggeli rossz lehelet. Hátterében a nyáltermelés éjszakai csökkenése, valamint a szájüregben zajló rothasztó folyamatok állnak. Kezelést nem igénylő, átmeneti állapot, megszüntetéséhez pusztán a megfelelő szájhigiéné fenntartása szükséges.

A patológiás – orális vagy extraorális eredetű – halitosis kezelést igényel. Ha tartósan fennáll, megzavarja a páciens normális életvitelét. Gyakoriságát az állapot definiálására szolgáló standard kritériumok, valamint átfogó epidemiológiai tanulmányok hiányában nehéz megbecsülni. Az Amerikai Fogorvos Társaság 1995. évi jelentése szerint a rendelők 92 százalékában fordult meg krónikus szájszagot panaszoló beteg, és felmérésükben a fogorvosok több mint fele azt nyilatkozta, hogy hetente legalább hat kellemetlen leheletű pácienst kezelt. Úgy tűnik, hogy bár a probléma mindkét nemnél közel azonos gyakorisággal jelentkezik, inkább a nők fordulnak vele orvoshoz. Összességében az érintetteknek csak igen kis hányada próbálja kezeltetni magát – ennek valószínű oka, hogy sokan észre sem veszik, ha rossz a leheletük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés