hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.

Hálapénzengedély: itt a lista!

Egyelőre tájékozódnak az új beutalási rendről, de nem biztos, hogy elegendő lesz az egy hónapos felkészülési idő – írja a Népszava.

A lap áttekinti a július elsején életbe lépett egészségügyi változásokat, ezen belül számbaveszi, hogy hol rendelkezett már a kórház vezetője a hálapénz elfogadásáról.

A Munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. Több kórházigazgató továbbra is az egészségügyi államtitkárság, illetve a fenntartó, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) állásfoglalására vár, amely a héten várható, míg mások már rendelkeztek.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a múlt csütörtökön elsőként már kiadta az utasítást arról, hogy nála a dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt. Őt követve egyre több kórházigazgató döntött erről. Így felmentést ad a hálapénz elfogadásának tilalma alól a budapesti Szent János Kórház, az Uzsoki utcai Kórház, a váci kórház, a nagyatádi kórház, a kaposvári kórház, a kecskeméti kórház, a kalocsai Szent Kereszt Kórház, a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházai, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, a miskolci egyetemi kórház, a békéscsabai Réthy Pál Kórház, valamint a gyulai Pándy Kálmán Kórház vezetősége is. Engedéllyel el lehet fogadni a hálapénzt Szegeden, az egyetemi klinikákon, a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházban, a makói Diósszilágyi Sámuel Kórházban, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, a tatabányai Szent Borbála Kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, a marcali kórházban, és várhatóan az egri Markhot Ferenc Kórházban is. Egyelőre a központi állásfoglalásra vár az engedély kiadásával a Vas Megyei Markusovszky Kórház vezetője, ahogy a siófoki kórház főigazgatója is.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink