2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Halálozási adatok: nincs kiugrás

A nagy, áprilisi kórházkiürítés után a szokásosnál jóval kevesebben haltak meg magyar kórházban, derül ki a 444.hu összeállításából.

10411-en haltak meg Magyarországon áprilisban, jóval kevesebben, mint az azt megelőző hónapokban, és szinte pontosan annyian, mint áprilisban szoktak átlagosan, ha az elmúlt éveket vesszük alapul. 

Ez azért érdekes, mert az összesített halálozási adatok pontosabb képet adhatnak a koronavírus-járvány hatásairól, mintha csak a regisztrált fertőzéses haláleseteket néznénk, amiből kimaradnak a feltáratlan esetek. A járvány által erősebben sújtott országokban a halálozási számok nagyobb pusztítást mutattak a hivatalos koronaadatoknál. 

Bár március-áprilisban 1,4 százalékkal több halálesetet regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, az áprilisi halálozási számok alátámasztják azt, ami márciusban is látszott, hogy a koronavírus-járvány nem okozott jelentős többlethalálozást. 

Januártól áprilisig 6,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, amit a KSH az enyhébb influenzajárvánnyal magyaráz. Ezen kívül bizonyára a járványügyi korlátozások betartása és az is hozzájárult ehhez, hogy a vírus eddig elsősorban intézményekben, kórházakban és idősotthonokban terjedt.  

Áprilisban 13,9 haláleset jutott ezer lakosra, ami ahhoz képest nem kiugró, hogy téli hónapokban 17-18 környékére is fel szokott menni. Ugyanakkor magasabb ahhoz képest, hogy 2016 januárjától idén márciusig a havi átlag 13,3 volt, az áprilisi átlag pedig 13,1.

További részletek a 444.hu-n.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés