hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Háborút okoznak a hibás implantátumok?

Az Egyesült Államokban komoly harcot vívnak egymással a biztosítók, valamint az orvostechnikai eszközök gyártói a rengeteg meghibásodás miatt. Legyen szó beültethető defibrillátorokról vagy csípőprotézisekről, sok a hibás készülék, mely a betegeket veszélybe sodorhatja, írja a Magyar Nemzet.

A biztosítótársaságok gyakran süketnek tettetik magukat, ha egészségügyi szolgáltatásokról van szó és egy orvostechnikai eszköz elromlik – olvasható a Reuters cikkében. Azért, hogy mérsékeljék saját költségeiket, a problémás esetek során megpróbálják a felelősséget a gyártókra hárítani. Ha ez sikerül, a gyártók – akik már így is aggódhatnak a gyengébb kereslet és a termékeikre kiszabott új adók miatt – még több költséggel számolhatnak a termékvisszahívások miatt, és több milliárd dolláros költségekkel számolhatnak, írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt években több száz orvostechnikai eszközt hívtak vissza, mert attól lehetett tartani, sérülést vagy halált okozhatnak. A Rawlings az egyik legnagyobb iroda, amely az egészségügyi ágazatban felmerülő követelésekkel foglalkozik, és jelenleg több mint harminc, az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó ügy van náluk, míg tíz éve három ilyen eset jutott egy évre.

A St. Jude Medical által gyártott Riata defibrillátor 2010-es visszahívása szintén háborúhoz vezethet a biztosítók és a gyártók között. 79 ezer amerikai szívbetegben még mindig a kérdéses implantátumok vannak, nehéz eldönteni, hogy ebben az esetben mi a helyes eljárás, hiszen eltávolításuk nagyobb veszéllyel járhat, mint bennhagyni őket.

Az Élelmezési és Gyógyszerészeti Hatóság augusztusban azt közölte: minden Riata defibrillátorral rendelkező páciensnél átfogó vizsgálatokat kellene végezni, hogy kiderüljön, a készülék vékony huzalainak szigetelése károsodott-e, valamint hogy a környező szövetek nem sérültek-e. A hivatal azt nem közölte, hogy milyen gyakran kellene ilyen vizsgálatokat végezni, de csak egy vizsgálat páciensenként dollármilliókkal emelné az ellátásuk költségét.

Az átvilágítás költsége minden Riata készülékkel bíró betegnél összesen körülbelül 7,9 és 45, 3 millió dollár között lenne – állapította meg a Reuters a különböző kórházak megkérdezése alapján. Dr. Martin Burke, a chicagói orvosi egyetem szívcentrumának igazgatója azt mondja, elege van abból, hogy hívogatnia kell a biztosítókat és bizonygatni a problémát. Mint mondta, több gond is van a Riata készülékekkel. A St. Jude szóvivője, Amy Jo Meyer azt mondta, vállalatuk bővítette a jótállást, amelyben benne van a speciális röntgenvizsgálat lehetősége is, ha ezt a páciens biztosítója nem állja. A további vizsgálatok fizetése egyedi elbírálás alapján történik.

Pálffy Renáta
a szerző cikkei

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink