hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Háborúban állnak a lengyel háziorvosok

Háborús helyzet alakult ki a lengyel egészségügyben az év elején: a háziorvosok mintegy 20 százaléka nem hosszabbította meg szerződését a társadalombiztosítóval (NFZ) és zárva tartja rendelőjét.

A tiltakozó orvosok és az NFZ, illetve az egészségügyi tárca közötti viszály nem csak a betegek kezelését, hanem az év elején életbe lépő egészségügyi reform bevezetését is megnehezíti. Ennek keretében a minisztérium két csomagot próbál keresztülvinni, mely egyrészt a szakorvosi vizsgálatokra jelenleg hónapokra, sőt évekre is elnyúló várakozást rövidítené le, másrészt rugalmasabbá tenné az onkológiai betegek kezelését.

A reform keretében az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapna a háziorvosi kezelés. A tiltakozó orvosok viszont azzal érvelnek, a csomagok következtében még kevesebb időt tudnak szánni egy beteg vizsgálatára, és keveslik a nekik ítélt, az előző évinél mintegy 20 százalékkal magasabb költségvetést. A szerződésüket meg nem hosszabbító orvosok a Zielona Gora-beli megállapodásnak (PZ) nevezett szervezetben tömörülnek. A PZ az előző években is rendszeresen költségvetési harcot vívott az egészségügyi tárcával.

Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter  bejelentette, azokat a betegeket, akik zárva találják eddigi  háziorvosuk rendelőjét, a kórházi sürgősségi szolgálat veszi át, a tárca oda irányítja a szükséges pénzforrásokat.

Az év elején bezárt orvosi rendelők aránya vajdaságonként változik. Négy vajdaságban az orvosok 100 százaléka hosszabbította meg szerződését, de olyan térségek is vannak – például a délkelet-lengyelországi podlasiei és a varmia-mazúriai vajdaság – ahol zárva van a rendelők mintegy fele. A lublini vajdaságban csak a háziorvosok 26 százaléka hosszabbította meg szerződését. Ez egyelőre nem okozott nagyobb bonyodalmakat, mert a hétvégén úgyis kórházi ügyeletek gondoskodnak a betegekről. Nagyobb fennakadások a hét elején várhatók, illetve szerdán, amikor Lengyelországban véget ér a téli iskolai szünet.

A helyzet élénk politikai vitát váltott ki. Arlukowicz kizárt további tárgyalásokat, amíg az orvosok meg nem hosszabbítják szerződésüket a tárca által megszabott feltételek alapján. Julia Pitera, a kormányzó Polgári Platform (PO) képviselője úgy nyilatkozott, az orvosok egy része háborút indított az állammal szemben. Boleslaw Piecha volt egészségügyi miniszterhelyettes, a legnagyobb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője viszont kijelentette, jelenleg „hadiállapot áll fenn”, amely során Arlukowicz kettéosztotta az orvosi társadalmat.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink