hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lengyel gyógyszerpiac: szenvednek az olcsóságtól

Lengyelországban sikerült annyira lenyomni a gyógyszerárakat, hogy már szervezett bűnbandák tucatjai foglalkoznak illegális exportjukkal – írja a Napi.hu.

A gyógyszerek ára Lengyelországban a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, ez fűti illegális exportjukat, ami miatt komoly anyagi veszteség éri a gyógyszergyártókat, a kórházakban és patikákban pedig már fontos gyógyszerekből van hiány. A "kivándorló" gyógyszerek értéke legalább évi 2 milliárd zloty, vagyis 150 milliárd forint.

A haszon óriási. Az IMS Health adatai szerint az innovatív gyógyszerek átlagos ára Lengyelországban 7,05 euró, miközben az európai uniós átlag 17,6, a szomszédos Németországban pedig közel 60 euró. Hasonló a helyzet a generikus gyógyszereknél is, amelyek csak Bulgáriában olcsóbbak mint Lengyelországban, ahol 2,9 euróba kerülnek, szemben az uniós átlag 5 és a német 40 euróval.

A nem legális export nemcsak a betegnek okoz kárt, hanem a gyógyszergyáraknak is. Nem egy esetben minden harmadik, a lengyel piacra szánt gyógyszer külföldön köt kiolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink