hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Ha a gyermek kifelé kancsalít, később rövidlátó lesz

Az American Journal of Ophthalmology egyik márciusi közleménye szerint azoknak a gyerekeknek a 90 százaléka, akiknek intermittáló exotropiájuk van (azaz szemtengelyük kifelé tér el), 20 éven belül rövidlátó lesz.
Az amerikai gyerekek mintegy 1 százalékának intermittáló exotropiája van, vagyis kifelé kancsalítanak, ha egy tárgyra néznek. (Ez a jelenség ritkább, mint az esotropia, azaz a befelé kancsalítás.) A Mayo Klinika és a Mayo Alapítvány (Rochester, Minnesota) kutatói 135, intermittáló exotropiás gyermeket követtek 20 éven át, és kiderült, hogy valamivel több, mint 90 százalékuk 20-es éveire rövidlátó lett.
 
A gyerekek 7,4 százaléka már 5 évesen, 46,5 százaléka már 10 évesen rövidlátó volt, és 20 éves korukra 91,1 százalékos volt a myopia (rövidlátás) aránya körükben. Semmilyen beavatkozás, a kancsalság műtéti korrekciója sem befolyásolta a rövidlátás kialakulását és progresszióját. Ilyen nagy arányú rövidlátást eddig még semmilyen más populációban sem találtak, és ez arra utal, hogy szoros kapcsolat állhat fenn az intermittáló exotropia és a myopia között.
 
Az Eurekalert ismertette, hogy Dr. Brian G. Mohney kutatásvezető szerint vizsgálatuk alátámasztotta, hogy összefüggés van a kancsalság és a fénytörési hiba között: Az esotropiához, amely a nyugati világban gyakoribb, távollátás, az exotropiához pedig rövidlátás társul. Érdekes jelenség, hogy az ázsiaiak körében viszont az exotropia mintegy kétszer olyan gyakori, mint az esotropia.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink