hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségpolitika

H1N1: csip nincs, higany van a vakcinában

A H1N1 kapcsán Csépe Péter belgyógyász, népegészségügyi szakember válaszol azokra a kérdésekre, amelyek az újinfluenzával kapcsolatban foglalkoztatják a közvéleményt, illetve azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek a világhálón keringenek.
A szakember mindenekelőtt az tanácsolja, hogy az Omninvest pénzügyi helyzete – mennyit és miként tehet „zsebre” az oltóanyagüzlet kapcsán – egyáltalán ne befolyásolja döntésünket: javasolja az oltás beadatását, ő is igénybe vette a vakcinát. Mindezekkel együtt úgy véli, hogy a járvány nem olyan komoly, mint amilyen hisztéria körülveszi – annak ellenére, hogy néhányan minden bizonnyal emiatt haltak meg – és az oltóanyag sem olyan veszélyes, mint amilyennek a vakcinát ellenzők mondják. Csépe Péter érthetetlennek tartja a H1N1 körül kialakult, világméretűre nőtt káoszt és hisztériát, hiszen a rendelkezésünkre álló statisztikák alapján nem halnak meg többen a H1N1 miatt, mint a szezonális influenza következtében.

Nem mennyiségi, inkább minőségi különbség van a két vírus között: szerkezetükben és az általuk okozott szövődményekben különböznek, valamint abban, hogy más korosztály veszélyeztetett. A H1N1 a fiatalokat – megközelítőleg a 16-34 éves korosztályt – és a várandós nőket támadja leginkább, míg a szezonálistól a 65 év felettieknek kell tartaniuk.

Újabb izgalmakat okozott a napokban annak kérdése, hogy ha mégis nagy méretet ölt a járvány, rendelkezésre áll-e elegendő lélegeztetőgép. A H1N1 ugyanis életfontosságú szerveket támadhat meg, gyulladásba hozva azokat. Ezek közül legtöbbször a tüdőt veszi célpontba. Csépe Péter szerint emiatt egyáltalán nem kell aggódnunk, hiszen tízezer fertőzöttből egynél léphet fel ilyen drasztikus állapot.

Hiába a sok vitamin, az egészséges életmód, Csépe Péter kijelentette: ettől még ugyanúgy megfertőződhetünk. Mivel azonban kizárólag az immunrendszer küzdheti le a vírust, érdemes adni a jó egészségi állapot fenntartására.

Az oltóanyagot ellenzők elterjesztették annak hírét is, hogy csipet helyeztek az oltóanyagba, amely a szervezetbe fecskendezve információkat szolgáltathat rólunk az ismeretlen rosszakaróknak. De van olyan vélemény is, hogy a kelleténél több vírust tartalmaz a vakcina, gyengítendő az emberek immunrendszerét. Csépe nem látja ennek értelmét, és nem is hisz az összeesküvés-elméletekben.

Csépe doktor szerint kevés esély mutatkozik arra is, hogy a magzatban bármiféle kárt okozna az oltóanyag. Így a terhesek számára javasolja az oltást, legfőképp azért, mert – ismeretlen okokból – sok kismama eshet áldozatul a H1N1-nek. Ugyanakkor a három év alattiaknak nem ajánlja, ők nem is tartoznak a rizikócsoportba, nem jellemző a kicsik megbetegedése. Az oltóanyagban fellelhető higanyról Csépe Péter elmondta: kiürül a szervezetből és jóval a megengedett határérték alatt van, így nem kell tartani annak káros hatásától. Úgy véli, nincs nagyobb esély arra, hogy az új típusu influenza elleni oltóanyag miatt mutatkozik rendellenesség, mint bármely más olyan védőoltásnál, amelyeket gyermekkorunkban megkaptunk, vagy most, felnőttként igénylün k.

Ami a háziorvosok felelősségét illeti, ez törvényileg szabályozott: Amennyiben az oltóanyaggal van gond, annak gyártója vállalja a felelősséget, ha az oltás módjával, az oltó orvos.

Forrás: Magyar Nemzet

cimkék

hirdetés

Könyveink