hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gyse: csak egy lyukat foltozott be a kormány?

Az ígéretek szerint hamarosan hárommilliárd forintot csoportosít át a kormány, hogy visszarántsa – részben a pandémia, részben a hosszú évek óta tartó hazai finanszírozási anomáliák miatt – a gyógyászati segédeszközök mára csődközelbe került piacát – mondja az Indexnek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkárára.

Rásky László szerint egy 2007-ben született törvény megszüntette a korábbi rendszert, amikor a gyártók és az importőrök évről évre megállapodtak az egészségügyi tárca vezetőivel, hogy a következő évtől mennyi lesz a gyógyászati segédeszközök közfinanszírozott ára. Csakhogy a legutóbbi ilyen ártárgyalásra 2002-ben került sor, vagyis a kereskedők húsz éve változatlan árakon adják ezeket a gyógyászati segédeszközöket. Tény és való, hogy az évek során folyamatosan nőttek az állam segédeszköz-támogatási költségei, az esetleges túlköltéseket az állam következetesen kipótolta. Például a 2010 környékén 40 milliárd körüli segédeszköz-támogatás tavaly több mint 72 milliárd forint volt – emelte ki az OSZ főtitkára.

Rásky László azt is elmondta, legutóbb tavaly októberben keresték fel a Pénzügyminisztérium, az Emmi és a NEAK vezetőit, akik akkor elismerték, hogy az ellátási kötelezettség valóban arra kényszerítené a gyógyászatisegédeszköz-üzleteket, hogy veszteségesen működjenek. A kormányzat a tárgyalás után kérte a szakmai szervezetet, hogy tegyenek javaslatot az áremelésre, amit ők két héten belül el is készítettek. Majd ezen a ponton közel negyedévre is el akadt a folyamat. Végül az Index január végi cikkének megjelenésekor érkezett a meghívó az Emmitől, hogy gyógyászatisegédeszköz-ügyben várják az érdekképviseleti szerveket. Ekkor kiderült, hogy az állam úgy csoportosítja át a költségvetési forrásokat, hogy megemelik az eddig is államilag támogatott, vényre kapható gyógyászati segédeszközök finanszírozását. Ám mindez Rásky László szerint csupán pillanatnyi, ideig-óráig működő vészmegoldás, nem szünteti meg magát a probléma forrását.

A jelenleg veszteségesen adható gyógyászati segédeszközök ügye valóban megoldódott. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mi lesz a sorsa azoknak az eszközöknek, amelyeken most még van valamennyi árrése a gyártónak, az importőrnek és a forgalmazónak, viszont az eladásuk bármelyik pillanatban nullába vagy negatívba fordulhat – fogalmazta meg aggodalmait az OSZ főtitkára, aki hozzátette, a tárgyalás folyamán annyi ígéret azért elhangzott, hogy a kormányzat folyamatosan vizsgálni fogja a kialakult helyzetet. Ahogy azt is elismerték, hogy valóban nem egy sarkalatos rossz pontja van a jó ideje változatlan hazai gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszernek. Ugyanakkor a mostani hárommilliárdos forrásbővítésnél egyelőre többet nem terveznek.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink