hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem sikerült a gyse-receptreform

A Népszava szerint nehéz helyzetben vannak másfél hónapja a gyógyászati segédeszközre szorulók, különösen azok, akiknek például egyedi gyártású ortopéd cipőre, orvosi oxigénre, speciális kötszerre, inkontinencia termékekre van szükségük.

November elsejétől valamennyi tb-támogatott eszközt e-vényre kell írni. Csakhogy erre új rendszert építtetett az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) azért, hogy a gyógyászati segédeszköz forgalmazók – mivel nem mindegyikük patikus –, ne láthassanak rá a páciensek számára felírt gyógyszerekre is. Ehhez a rendszerhez külön kellett csatlakozniuk mind a felíró orvosoknak, mind az eszközforgalmazóknak. Ám a rendszer novemberi indulásakor ez még sokaknak nem sikerült. Így a gyakorlatban az orvosok egy része a kizárólag patika-szerek kiváltására alkalmas e-receptre rendelték az eszközöket, amelyek csak gyógyszertárban válthatók be.

S ugyan a vészhelyzeti szabályozás egy ideig lehetővé tette néhány segédeszköz patikai elérhetőségét, az új rendszer indításakor ez megszűnt. A gyógyszertárak amúgy árusítanak inkontinencia termékeket és egyszerűbb kötszereket is, de például a pelenkák esetében – az egy receptre írható 3 havi mennyiséget csak autóval lehet elszállítani – így emiatt korlátos a patikák kiszolgáló képessége. A kötszerek közül pedig jellemzően csak az egyszerűbbeket tartják. A nagyobb mennyiségű pelenka kiszolgálására felkészült, és speciális kötszereket, ortopédcipőket, kerekesszéket forgalmazó üzletek viszont a patikai e-vényeket nem válthatják be, mert az ő rendszerükben ez a felírás nem látható. Így, ha a rászoruló hozzá akar jutni az eszközéhez vissza kellett mennie papír receptért a felíró orvoshoz, akikhez viszont most, a járvány idején alig lehet bejutni.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint novemberben csak az inkontinencia és kötszer termékekből 25-30 százalékkal kevesebbet váltottak ki a betegek. Az új felírási rendszerrel kapcsolatos problémákat már november közepén jelezték Pintér Sándor belügyminiszternek és Kásler Miklósnak, a humántárca vezetőjének, ám választ azóta sem kaptak.

A teljes információ

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink