hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Gyógyszerészi gondozás: nem működik, de nem is izgulnak miatta

A papíron jó elképzelés a gyakorlatban nem igazán működik - összegzi a Heti Válasz a patikusok „betekintési jogának” gyakorlásáról szerzett tapasztalatait.

A Heti Válasz Online munkatársa nem talált az általa bejárt, találomra kiválasztott patikák között olyat, ahol az oep-adatbázisba való betekintés alapján kapott volna egy beteg tanácsot a gyógyszer-fogyasztásával kapcsolatban. Pedig idén januárban életbe lépett az a rendeletmódosítás, mely az alapszintű gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzés elemeit (többek között az egyes gyógyszerek közti káros hatások, az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből eredő kockázatok feltárását) tartalmazza. E módosítás részeként április 1-jétől a gyógyszerész – ha a beteg ezt előzetesen nem tiltotta meg, ha a helyszínen hozzájárul, illetve ha a saját részére váltja ki a piruláit a gyógyszertárban – beléphet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisába, azon keresztül egy évre visszamenőleg megismerheti a beteg támogatott gyógyszerkiváltásait, azaz a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét, idejét. – idézi fel a Heti Válasz, majd idézi az OEP-től kikért adatokat:

Április 1-je és május 9-e között országosan 1718 lekérdezés történt, ami 352 patikából futott be az egészségpénztárhoz.

A lap a rendszer sikertelenségének okát kutató írásában igazi meglepetéssel is szolgál. Idézik Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, aki az áprilisban indult rendszer egyik fogyatékosságának azt érzi, hogy a legutóbbi gyógyszerkiváltás adatai csak több héttel később válnak lekérdezhetővé az OEP-adatbázisban. Ez részben a gyógyszertárak szakaszos adatszolgáltatásából, részben az OEP informatikai rendszerének a sajátosságaiból fakad. Az 1-4 hét közti eltolódást az OEP is elismerte a Heti Válasz Online-nak. Ám szerintük az adatbázis így is megfelelő az alapot kínál egy konzultációhoz. „Amennyiben a beteg igényli, tájékoztatja gyógyszerészét az utolsó héten kiváltott gyógyszereiről is."

(forrás: Heti Válasz Online)
hirdetés

Könyveink