hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

"Az orvossal folytatott konzultációt úgy kell lefolytatni, hogy azt a beteg ne hallja"

Közleményben emlékeztet az egészségügyi kormányzat arra, hogy hétfőtől mélyebb betekintést kapnak a patikusok a betegek egészségügyi adataiba.

2013. április 1-től életbe lépő módosítása biztosítja, hogy a gyógyszerész - amennyiben ezt a beteg nem tiltotta meg, illetve ha a beteg a gyógyszereket maga részére váltja ki a gyógyszertárban – a gyógyszerkiadás során megismerheti a beteg korábbi 1 évre vonatkozó vényköteles gyógyszerelési adatait, azaz a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét, idejét. Ugyanakkor a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerekre vonatkozóan a gyógyszerész nem jogosult az adatok megtekintésére  – írják a kormány honlapján.

Az új szabályozás segíti a gyógyszerészt a generikus helyettesítésben, a betegnek adandó gyógyszer kiválasztásában, a párhuzamos gyógyszerelések és gyógyszerkölcsönhatások felderítésében, illetve a mellékhatások azonosításában.

A gyógyszerészek új feladatának ellátását „az alapszintű gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó szakmai irányelv” segíti, amit letölthetnek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapjáról. Ebből egyebek mellett megtudhatják, hogy mit irat majd alá a betegekkel a gyógyszerés, ahogy azt is: ha észrevesz valami rendellenesnek tűnőt, úgy kell konzultálnia a kezelőorvossal, hogy azt az érintett beteg ne hallja...

hirdetés

Könyveink