hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Gyengén szűrűnk

A Semmelweis Egyetem most induló szemészeti szűrőprogramja apropóján kicsit szélesebb látószöggel tekintett a népegészségügyi szűrések problémájára a HVG.hu.

Németh János, a Semmelweis Egyetem szemész professzora elmondta: a fejlett európai országokhoz képest – írja  a lap  – arányaiban kétszer annyi ember veszíti el évente a látását Magyarországon. Az okokat pontosan nem tudni, de vélhetően a preventív programok és az egészségügyi ellátás terén vannak elmaradásaink. Németh szerint például Dániában és az Egyesült Államokban kifejezetten visszaszorulóban van az idős kori vakság.

Itthon például a cukorbetegség a harmadik leggyakoribb látásvesztési ok, és nem volt ez másképpen Dániában sem, ahogy pár éve még csak 26 százalékos szűrési arányt tudtak felmutatni a veszélyeztetettek körében. Ám egy intenzív kampánnyal, amibe a királyi családot is bevonták, ezt az arány 3-4 év alatt sikerül feltornázni 85-90 százalékra. Angliában még jobb a helyzet, ott jelen pillanatban a lakosság 98 százalékát szűrik, de ezzel is elégedetlenek: el akarják érni a 100 százalékot.

Pedig Magyarországon nagyjából minden (módszertan, személyi állomány) megvan a hatékony szűréshez, a hiányosságok a szervezésben vannak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy évente ezer ember veszíti el a látását a cukorbetegség szövődményeként. Németh ismertetett egy budapesti telemedicinális mintaprogramot is, amely jól működött, és amely alapján azt lehet mondani, egy nagyjából 100 milliós kezdeti és 20 milliós éves költséggel működtethető lenne az országos telemedicinális szűrés – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: HVG)

cimkék

hirdetés

Könyveink