hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Táplálkozás

Glutént találtak a gluténmentesnek jelölt lisztben az ellenőrök

Glutént találtak a gluténmentesnek jelölt, Írországból származó lisztben, ezért azt az élelmiszerbiztonsági ellenőrök kivonták a forgalomból. Az ír Heron foods Bio gluténmentes lisztkeverékeinek importálásával és forgalmazásával foglalkozó HUNORGANIC Kft. szerint ugyanakkor a hatályos jogszabályok megsértésével történt a zárolás, termékük pedig továbbra is felhasználható a lisztérzékenyek diétájában.

A Fejér megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának ellenőrei lakossági panasz alapján soron kívül végeztek ellenőrzést, valamint vettek mintát egy székesfehérvári élelmiszeripari vállalkozásnál – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes, az MgSzH élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese pénteken az MTI-vel.
A mintavétel alapján kiderült, hogy az ökológiai tanúsítással rendelkező, Írországban gyártott, Bio gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék megnevezésű, lisztérzékenyek számára készített termék glutént tartalmaz.
A Magyarországra behozott termék – akkreditált laboratóriumban – megvizsgált mintáiban ugyanis kilogrammonként 76,5, illetve 53,9 milligramm glutént találtak a szakemberek, amit nem jelöltek a csomagoláson.
Hangsúlyozta: az európai közösség ide vágó rendelete alapján a szóban forgó terméket visszahívták a forgalomból.
Egyben a magyar állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szolgálat az Európai Unió Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztási Rendszerén (RASFF) keresztül soron kívül értesítette a bizottságot és az unió többi tagállamát is. Ezt a magyar és az uniós fogyasztók magas szintű egészségvédelmének biztosítása érdekében tették a magyar illetékesek.
A hatályos magyar jogszabályok alapján azok a termékek nevezhetők gluténmentesnek, és használhatók a gluténmentes diétában, amelyek kilogrammonként legfeljebb 100 milligramm gluténtartalommal rendelkeznek. Az adott termék gluténtartalmát nem kell feltüntetni a csomagoláson, csak az összetevőket – mondta Králl Mária, a HUNORGANIC Kft. egyik tulajdonosa pénteken az MTI-nek.
Kiemelte: a vizsgálati jegyzőkönyvek alapján mindegyik bevizsgált termékminta megfelel ezeknek az értékhatároknak, illetve rendelkezik a gluténmentes termékekre kötelező OÉTI notifikációval.
Králl Mária szerint az ellenőrzést végző hatóság egy olyan jogszabályra hivatkozik, amelyik csak 2012. január 1-jén lép életbe.
A társaság tulajdonosa ugyanakkor aláhúzta, hogy a gluténmentes búzakeményítővel készülő  termékeket három év múlva sem vonják ki a forgalomból mivel azokat –  csökkentett, vagy  rendkívül kis gluténtartalmú elnevezéssel – továbbra is fogyaszthatják a lisztérzékenyek.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés