hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Fordulat a gyermekvállalásban

Soha nem látott mértékben emelkedik a 35 évesnél idősebb nők termékenysége Magyarországon. Tavaly rekordmélységbe zuhant a születések száma, ami idén előreláthatólag tovább csökken, kivéve az idősebb nők körét.

Ők ugyanis, különösen negyven év felett, minden eddiginél többen vállalnak gyereket – derül ki a KSH összeállításából. A születések száma először 1998-ban esett évi százezer alá. Ezt követően közel tíz éven át évi 94 és 99 ezer között ingadozott, aztán tavaly májustól váratlan és jelentős visszaesés történt. 2010-ben már csak 90 ezer gyerek született, ami a hazai statisztika történetének legalacsonyabb születésszáma. Idén októberig 65 ezer gyerek született, ami további négyszázalékos csökkenést jelent. Az okokat csak találgatni lehet: szakemberek a válsággal, a lakáshitelesek romló körülményeivel, a gyes – azóta visszaállított – három évről két évre csökkentésével magyarázzák a statisztikákat.

A legnagyobb visszaesés épp abban a korosztályban, a huszonéves nők körében következett be, amelyet egészségügyi szempontból a legalkalmasabbnak tartanak a gyerekvállalásra. Örömtelinek mondható fejlemény viszont, hogy a tizenévesen gyereket szülők aránya is számottevően csökkent. Viszont tavaly a 30-34 éves nők is kevesebb gyereket vállaltak, holott eddig éppen ez volt az a korosztály, amelyben folyamatosan emelkedett a születések száma.

Különösen feltűnő a negyvenévesnél idősebb nők termékenységének növekedése, közülük egy év alatt közel hét százalékkal többen vállalkoztak a szülésre. – A nőknek ebben a korban van utoljára esélyük teherbe esni, úgy tűnik, hogy csak ez jelent elég erős motivációt ahhoz, hogy elszánják magukat – magyarázza Kamarás Ferenc demográfus.

Matalin Dóra
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink