hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

"Az államtitkár gyakorlatilag hazudott"

A fideszes kórházigazgatók újrázhatnak

Úgy tűnik, nem minden 62 év körüli kórházigazgatót tart feladata ellátására alkalmatlannak az Orbán-kormány, hiszen a nemrég 61. életévét betöltött Kovács József fideszes parlamenti képviselő, az egészségügyi bizottság elnöke még egy vezetői ciklusra maradhat a gyulai kórház élén – írja a Népszava.

A lap szeint a most a közszférában általánosan alkalmazni tervezett, első körben pedig a 62. életévét betöltött kórházigazgatókat eltávolító kormányzati szándék nyilvánvalóan ellentétes az alaptörvénnyel és a nemzetközi normákkal.

A 62 éves korhatár "az aktív vezetők esetében érvényesíthető korhatár" – mondta Szócska Miklós néhány hete a Hír Tv-ben arról, miért húzták ki a közelmúltban államosított intézmények vezetésére pályázók közül azokat a kórházi főigazgatókat, akik már betöltötték a 62. életévüket, vagy annak közelében járnak. Az egészségügyi államtitkár szerint több szempont volt, amelyeket figyelembe kellett venniük, amikor a végső döntés megszületett, de végül így látták jónak, és így "a mostani igazgatói kinevezések is 62 éves korukig szólnak". Csakhogy az államtitkár gyakorlatilag hazudott, hiszen ez a szabály nem mindenkire érvényes, pontosabban a fideszes politikusokra nem alkalmazható – fogalmaz a Népszava.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot az államosított kórházak vezetésére, az eljárás eredményét pedig július 4-én hirdették ki. Noha a hónapokkal azelőtt közzétett kiírásban nem szerepelt korhatár, az utolsó pillanatban kihúzták a nyertesek közül a 62 éves vagy annál idősebb pályázókat, és ahol jónak látták, másik pályázót hoztak ki győztesként, a meghirdetett álláshelyek egyharmadánál, azaz a 35-ből 11 esetben viszont érvénytelenítették az eljárást.

Noha a Magyar Kórházszövetség tiltakozását és értetlenségét fejezte ki az eljárás miatt, úgy tűnik, az érintettek többsége belenyugodott a diszkriminatív, és az új alaptörvénnyel, valamint nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal is ellentétes intézkedésbe. Pedig maga az Orbán-kormány hozza helyzetbe a sértetteket, hiszen bár Szócska államtitkár szerint a 62 évet megközelítőket nem lehetett kinevezni, a július 4-i közlemény szerint a "befutók" között szerepel Kovács József.

Az így ismét a Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgató főorvosává megtett Kovács 1951-ben (1951.07.05.) született, 61 éves koránál pedig nehéz lenne jobban "megközelíteni" a 62-t. Vélhetően azonban a fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke valamiért kivétel volt a pályázati eljárásban. Ráadásul Kovács kinevezése, amennyiben Szócska Miklós szavai komolyan vehetőek lennének, csak 11 hónapra szólhatna, ám a GYEMSZI honlapján ma is fellelhető pályázati kiírás szerint az új, július közepétől már érvényes főigazgatói jogviszonya "5 éves határozott időre szól, 3 hónapos próbaidő kikötésével", közli a lap.

Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink