hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Fertőző ráktípusok nyomában

Az origo.hu cikke arról számol be, hogy újabb fertőző rákbetegséget fedeztek fel kutatók, mely fajok között is terjedhet.

Azt, hogy léteznek fertőző rákbetegségek, már tudjuk egy ideje: nyolcféle fertőző rákot ismerünk, amelyeket kutyákban és erszényes ördögökben sikerült már megfigyelni. A Columbia Egyetem kutatói most puhatestűekben találtak olyan fertőző ráktípust, amely ráadásul nemcsak fajon belül, hanem fajok között is képes terjedni – olvasható az origo.hu-n.

A leukémiaszerű rákot kanadai és spanyolországi kagylókban fedezték fel, mindkét esetben olyan fajok között, amelyek nagy víz alatti csoportokban élnek. Stephen Goff, az egyetem molekuláris biológusa a The Washington Postnak elmondta, hogy egyik esetben találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség különböző fajok között is terjed. 

A legtöbb ismert rák esetében a rákos sejtek a szerencsétlenül járt gazdatesttel együtt elpusztulnak – a kutatók azonban meglepődve tapasztalták, hogy ez esetben egyáltalán nem ez a helyzet. A megvizsgált beteg kagylók rákos sejtjeinek ugyanis nem ugyanaz volt a DNS-ük, mint a gazdatesté, azaz a rákbetegség egyik kagylóról a másikra terjedt, akár egy vírus. Az egyik megfigyelt esetben ráadásul egy teljesen másik fajtól érkezett a betegség a gazdatesthez – számol be róla az origo.hu.

(forrás: [origo])

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink