hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Férfisejtek is lehetnek a nők agyában

A maga nemében egyedülálló kutatás magyarázatot kínál arra, miként fordulhat elő férfi DNS a nők agyában, írja az [origo].

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a női agyban férfi DNS található. A Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársainak eredményei szerint ez úgy lehetséges, hogy a nők korábbi fiúmagzatainak néhány sejtje és genetikai anyagának egy része megmarad a nők bizonyos szerveiben, így az agyukban is. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen szerepet töltenek be a férfisejtek és a férfi DNS az agyban.

A szakemberek régóta tudják már, hogy a gyermek a szó szoros értelemben örökké szerves része lesz édesanyjának: a terhességen átesett nők szervezetében életük végéig megmaradnak magzatuk vagy magzataik bizonyos sejtjei. Ezt a folyamatot mikrokimerizmusnak, pontosabban magzati mikrokimerizmusnak nevezik; fordított esetben (mikor az anya sejtjei vándorolnak a magzatba és beépülnek annak szöveteibe) anyai mikrokimerizmusról van szó.

A PLOS ONE szakfolyóiratban most közzétett tanulmány az első, amely a női agyban található férfisejtekről beszámol.

A kutatás keretében 59 elhunyt nő agyából vettek boncoláskor mintát; a nők életkora a halál időpontjában 32 és 101 éves kor között volt. Közel kétharmaduknál (63%) találtak férfisejteket az agyban, mégpedig annak több területén is, és nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a sejtek egész életükben tartósan jelen voltak a szervezetükben, akár még 94 éves korban is ki tudták azokat mutatni.

A teljes cikk

(forrás: [origo])

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink