hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Gyógyítás

Férfiaknál a harmadik daganatos halálok a szájüregi rák

Széleskörű szűrési programot indított a szaktárca, orvosok és szakdolgozók kapcsolódtak be a lakosság szájüregi rákszűrésébe. Ennek indoka, hogy az elmúlt nyolc évben 30 ezer megbetegedést fedeztek fel. A dohányzás és a sok alkohol fogyasztása 600-szorosra növeli a kockázatot.

A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2008-ban Magyarországon 2737 férfi és 935 nő új beteget regisztráltak. 2007-ben 1292 férfi és 289 nő halt meg e daganatok miatt. Az elmúlt nyolc évben pedig közel 30 ezer ajak- és szájüregi daganatos megbetegedést fedeztek fel, közöttük 22 748 volt a férfi és 7147 a nő beteg. A férfiaknál a szájüregi rák a harmadik halálok a rosszindulatú daganatos halálozás sorrendjében, a teljes lakosságot tekintve pedig a hetedik haláloknak számít.

Pedig az időben felismert ajak-, szájüregi és nyak daganat tökéletesen gyógyítható. Ezek olyan elváltozások, amelyek már a betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők, egyszerűen az ajak és szájüreg alapos és szakszerű áttekintésével.

A szájüregi rák kialakulásának kockázati csoportja a középkorú vagy idősebb dohányzó és alkoholista férfi lakosok köréből kerül ki elsősorban. A dohányzás önmagában hússzoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig harmincszoros, a kettő együtt 600-szoros rizikónövekedést okoz. A két tényező az ajak, a száj és a garat rákos megbetegedéseinek mintegy 90 százalékáért felelős. A betegség kialakulásához hozzájárul a rossz szájhigiéne is. Megelőzhető, illetve korai felfedezéssel tökéletesen gyógyítható betegségről van szó.

Egyébként a szűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, eszközigénye egy jól világító lámpa, gumikesztyű és egyszer használatos nyelvlapoc. Házi-, foglalkozás-egészségügyi orvosok és fogorvosok kapcsolódtak be a lakosság szájüregi rákszűrésébe. A 209 doktor az ország 141 településén vizsgálja a hozzá fordulókat. Az orvosok e-tanulással sajátították el a szűrési protokollt, amelyből online vizsgát tettek. Azt vállalták, hogy a rendelésükön bármilyen panasszal jelentkező 40 év feletti férfi és nő – egyszerű, öt perces - szűrővizsgálatát elvégzik, az eredményeket online továbbítják. Közel 70 ezer vizsgálat megtörtént a modellprogram első évében, minden 300-adik páciens további szakvizsgálatra került.

Idén a modellprogram folytatásaként az alkalomszerű szűrési rendszert továbbfejleszttették. Az eddigi orvos partnerek szakdolgozói vették át a feladatot. A kiemelt eseteket az orvos ellenőrzi és küldi tovább a szakellátó intézetekbe. Az alkalomszerű szűrés időtartama alatt a jól felkészített szakdolgozó táplálkozási és szájhigiénés tanácsokat is ad.

Világgazdaság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés