hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Magyarország legzöldebb praxisát keresik

A családorvosok május 19-i világnapja alkalmából a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) közleményt tett közzé.

A Családorvosok Világszervezete (WONCA) 2010-ben május 19-ét a Családorvosok Világnapjának nyilvánította. Hivatásunkat gyakorló háziorvosok/házi gyermekorvosok ebből az alkalomból évről évre megállunk egy pillanatra, visszatekintünk a mögöttünk álló esztendőre, helyzetelemzést végzünk a családorvoslás jelenéről és vázoljuk az előttünk álló célokat, feladatokat.

A Covid-19 pandémia okozta nehézségeket ugyan már a hátunk mögött tudhatjuk, ugyanakkor számos kihívás jelenleg is nehezíti mindennapjainkat. Közismert tény, hogy  a magyar egészségügyi ellátórendszer túlzott mértékben kórházcentrikus, hazánkban a legmagasabb az orvos-beteg találkozások száma az Európai Unión belül, a kórházak falai között gyógyuló, de szakmai szempontból az alapellátásban is ellátható esetek számát illetően is vezető helyen állunk nemzetközi összehasonlításban.

Mindemellett a magyar háziorvosok betegforgalmi adatai az OECD országokkal való összevetésben is csúcsokat döntenek hónapról hónapra, manapság évente több mint 70 millió orvos-beteg találkozásra kerül sor az alapellátásban, ami még a Covid-19 pandémia idején észlelt adatoknál is magasabb értéket jelent.

A fejlett egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országok kihívásaihoz hasonló módon Magyarországon is a legnagyobb problémát az utánpótlás biztosítása és az elöregedő korfából fakadó kihívások jelentik. Magyarország demográfiai mutatói az elmúlt három évtizedben jelentős változásokon estek át, amit a háziorvosi körzetek mereven szabályozott struktúrája nem követett ezidáig. A demográfiai változásokra, valamint a humán erőforrásból fakadó problémákra egyrészről az alapellátási körzethatárok újra gondolásával, másrészről pedig az ellátásszervezés más megközelítéseket is tartalmazó elemeivel szükséges reagálni. Elengedhetetlen a háziorvosok hatásköreinek bővítése, az alapellátás szakképzett szakdolgozói humánerőforrással történő megerősítése a lakóhelyközeli ellátások minél szélesebb körben történő biztosításához.

A WHO ajánlásaival összhangban az egészségügyi ellátórendszer globális kihívásaira a megerősített alapellátás bázisán lehet megoldást találni. Az egészségügyi ellátórendszeren belül egyedül az alapellátás képes arra, hogy hatékonyan beavatkozzon a népegészségügyi mutatók javításába.

A fenti gondolatok egyébiránt összhangban vannak Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében megfogalmazott irányokkal is, a következő években az ellátórendszer átalakítása során pedig ezeket a szempontokat kell érvényesíteni. A konvergencia régiókban a háziorvosi praxisokban az elmúlt évben jelentős eszközfejlesztés valósult meg, az ebben rejlő lehetőségeket ki kell aknázni.

A magyar háziorvosok tettre készen, tudásszomjjal felvértezve várják, hogy hatásköreik bővítésével, a praxisközösségi struktúra fejlesztésével betöltsék azt a szerepet az ellátórendszeren belül, ami képes a hatékonyabb  betegellátás szolgálatában állni. Büszkék vagyunk eddigi eredményeinkre, büszkék vagyunk arra is, hogy a lakosság körében végzett széleskörű reprezentatív felmérések alapján 2023-ban az egészségügyi ellátórendszer egészén belül továbbra is a háziorvosok esetében a legmagasabb az úgynevezett bizalmi index. Mindez közös munka eredménye ami kapcsán természetesen a közel 8000 szakdolgozónknak is hálával és köszönettel tartozunk, akikkel nap mint nap együtt dolgozunk. 

A Családorvosok Világnapjának idei mottója arra hívja fel a figyelmet, hogy pácienseink egészsége szoros összefüggést mutat környezetünk változásaival. A klíma változás, a légszennyezettség, a természetes erőforrások csökkenése nem izolált környezetváltozással kapcsolatos problémák, hanem komoly hatást gyakorolnak mentális és fizikai egészségünkre egyaránt.

Az egészségügyi ellátórendszer frontvonalában dolgozó háziorvosok felelősséget éreznek pácienseik egészségi állapotáért, ezért az azt közvetlenül befolyásoló környezeti tényezők iránt egyaránt. A fenti gondolatokból fakadóan csatlakozunk a WONCA idei kampányához, valamint ebből az alkalomból meghirdetjük Magyarország legzöldebb praxisa című pályázatunkat is május 19-én, melynek eredményhirdetésére júniusi országos családorvosi rendezvényünkön kerül sor Balatonalmádiban. 

Továbbra is szoros partnerségi együttműködésben szeretnénk végezni tevékenységünket az alapellátó fogorvos kollégákkal, a magasabb kompetenciával rendelkező szakdolgozókkal, a kiterjesztett hatáskörű ápolókkal, gyógytornászokkal, dietetikusokkal, mentálhigiénés szakemberekkel, valamint minden olyan érdekhordozóval, akinek a jövő alapellátásának építésében nagy szerepe lehet.  

Végezetül köszönetet szeretnénk mondani minden háziorvos/házi gyermekorvos kollégánknak, a mellettünk dolgozó szakdolgozóknak áldozatos, jó szakmai minőségben végzett tevékenységük kapcsán!  

Isten éltesse a háziorvosokat/házi gyermekorvosokat a Családorvosok Világnapján!                                                            

Dr. Békássy Szabolcs

Háziorvosok Online Szervezete,alapító

országos kollegiális szakmai vezető háziorvos

Könyveink