hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Felmondások: Pécsett műtétek is elmaradhatnak

Több mint száz pécsi orvos mondhat fel a klinikákkon, ha a bértárgyalások nem vezetnek eredményre – írja a Dunántúli Napló.

Pontos számot Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke sem tud, de nyilvánvaló, hogy az említett száznál is több, önkéntes túlmunkát nem vállaló orvos mondhat fel. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója decemberben még azt nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, hogy neki még nem jelezte egy orvos sem, hogy távozni szeretne.

Pécsett szinte minden klinikai osztályon vannak felmondani kész orvosok, ám egyes kollektívák csak az önként vállalt szolgálat megtagadását döntötték el. Első lépcsőben az orvosok minimálisan bruttó 100 ezres bérfejlesztést szeretnének. Míg egy kezdő orvos manapság bruttó 120-150 ezer brutóval rendelkezik, addig egy már régebben praktizáló orvos bruttó 200-220 ezres bruttót kap. A minimális elvárásból, és a jövőbeni többlépcsős fejlesztésből nem engednek a doktorok.

A pécsi betegek először az önkéntes szolgálat megtagadásának következményeit fogják érezni; lesz hely, ahol ez már márciustól érzékelhető lesz. De a szavukat tartani fogják – hangsúlyozta Papp Magor; csak áprilisban élesítik a letétbe helyezett felmondásokat. Az önkéntes túlmunka megtagadása azonban a halasztható műtétek elmaradását is maga után vonhatja.

Egyes osztályokon előfordulhat, hogy nem, vagy csak hiányosan tudják kiállítani az ügyeleti szolgálatot. Ez persze attól is függ, hogyan alakulnak a bértárgyalások. A múlt csütörtökön a szaktárca részéről elhangzott: idén legfeljebb 30-40 milliárdos bérfejlesztésre van mód. Ez azonban az orvosok minimális kérését sem fedezi, miközben az egész ágazatban szükséges lenne a bérfejlesztés, hisz az országot és a szakmát elhagyók aránya igen nagy, sőt az orvostanhallgatók jó része is külföldi munkában gondolkodik. Tavaly 1200 orvos távozott külföldre. Ma a gyógyítók összesen 26–28 ezren lehetnek, amelyből a kórházi orvosok száma körülbelül 10 ezerre tehető.

(forrás: Dunántúli Napló)
hirdetés

Könyveink