hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Százezer a nyitótét

Azt várjuk az államtitkárságtól, hogy első lépcsőben egy százezer forintos bérrendezést iktasson be, ezzel adva nyomatékot a folyamatnak – mondta a rezidensszövetség elnöke  a mai bértárgyalás előtt a Magyar Nemzetnek.

Papp Magort arról is kérdezte a lap, hogy az orvostársadalmon belüli törésvonalak mennyire hatják át a harcukat?

– Egy eddig Magyarországon még nem tapasztalt orvostársadalmi összefogás jött létre. Példa nélküli, hogy professzorok, főorvosok álljanak föl a fiatal orvosokkal és közösen akarjanak küzdeni azért, hogy valóban egy élhető magyar egészségügy jöjjön létre. Ahogy körbejártuk az országot, kiderült: a doktorok keretrendszer-változást akarnak. Az orvostársadalom nagy többsége új keretek között szeretne gyógyítani és dolgozni. A többség abban érdekelt, hogy a betegek, orvosok és szakdolgozók számára egyaránt megalázó helyzetet felszámoljuk. Ennek az egyik kulcskérdése a bérrendezés, a munkakörülmények rendezése, valamint a hálapénz felszámolása is.

A lap azt is megkérdezte, hogy mire tartja elégnek a negyvenmilliárdként emlegetett megállapodási keretet?

– Az egyeztetések még csak most kezdődnek, ennek pontos koreográfiája, ütemezése még egyeztetés alatt áll. Abban vagyunk elkötelezettek, hogy valamennyi orvost érintő alapbérrendezés induljon el, a létrejött egység ne sérüljön a finanszírozással kapcsolatban sem. Az orvosok nehéz helyzete már nem értelmezhető szakmánkénti bontásban, hiszen már valamennyi területen adódnak megélhetési nehézségek. Az általunk meghirdetett bér- és munkakörülmény-rendezési célokat kívánjuk legfeljebb két-három lépcsőben megvalósítani. Ezek azok a keretek, amelyek meg tudják tartani a kollégákat, ami a már említett migrációt csökkenteni tudja. Azt várjuk az államtitkárságtól, hogy első lépcsőben egy százezer forintos bérrendezést iktasson be, ezzel adva nyomatékot a folyamatnak. Ennek a részletei az egyeztetések folyamán derülnek majd ki – válaszolta a rezidensszövetség elnöke.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink