hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Fellélegezhetnek a kórházépítők

Napokon belül kiderül, mely cégeknek kell új szerződést kötniük azért, mert az a kórház, amelynek uniós fejlesztésében kivitelezőként részt vesznek, év elején átkerült az államhoz – írja a Világgazdaság.

Tolnay Tibor , az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke azt mondta a lapnak: eddig az sem volt egyértelmű, ki és hogyan fizeti ki a vállalkozóknak a beruházások önrészét, ezért nem jutottak pénzükhöz a cégek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonban most végre közzétette az államosított intézményekre vonatkozó eljárásrendet. Ezek után az építők is bíznak abban, hogy az év második felében, amikor a városi kórházak is állami tulajdonba kerülnek, az azokban zajló uniós beruházásokkal kapcsolatos finanszírozás már zökkenőmentesebb lesz.

Az állam által ez év elején átvett megyei és fővárosi önkormányzati egészségügyi intézmények közül 33-ban 81 uniós projekt futott, illetve fut. Az elnyert támogatások összege mintegy 122,668 milliárd forint – tudta meg a Világgazdaság az egészségügyi államtitkárságtól. Az önrész mértékéről (melyet most már a központi költségvetésből kell biztosítani) nincs pontos adat, de az összeg valószínűsíthetően milliárdos, s nyilván tovább nő, amint a városi intézmények – melyek közt több mint hatvanban folyik EU-s fejlesztés  – is az államhoz kerülnek.
Az egészségügyi államtitkárságon úgy tájékoztatták a lapot, hogy az önrészekhez szükséges pénz rendelkezésre áll, illetve a felül nyitott kassza miatt a kormány döntése nyomán rendelkezésre állhat.

hirdetés

Könyveink