hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012

Felfedezések hónapja

Az idei Magyar Tudomány Ünnepe a tudományt mozgató felfedező kutatásokról szól: a különleges felismerésekről, a ráébredés élményéről, felelősségéről és hosszú távú hatásairól. "Felfedező tudomány" címmel tartalmas rendezvénysorozat várja mindazokat, akik szívesen kalandoznak a tudomány sokszínű világában.

A Magyar Tudományos Akadémia 2012. november 5. és 30. között megrendezendő nagyszabású eseménysorozata idén a felfedező kutatások témája köré szerveződik. A Magyar Tudomány Ünnepe 2012 célja, hogy bemutassa, érthetővé tegye a legújabb kutatási eredményeket, amelyek áttörést jelenthetnek egyes tudományágakban, jelentősen bővíthetik és pontosíthatják eddigi tudományos ismereteinket, megváltoztathatják életünket.

A Magyar Tudomány Ünnepének 2012. évi akadémiai programja számos izgalmas rendezvényen keresztül mutatja be a felfedező tudomány eredményeit a tudományos közösség és a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára. A 2012. november 5-i nyitóünnep főelőadója, Erdei Anna akadémikus a veleszületett és szerzett immunitás legújabb kutatásaink eredményeibe avatja be hallgatóit.

A nyilvános előadások az agykutatás új felfedezéseinek ismertetésével, az idei emlékévhez is kapcsolódva Szentágothai János előtt tisztelegnek. 2012. november 6-án Freund Tamás Agy-díjas akadémikus nyilvános előadását hallgathatja meg a nagyközönség, majd november 22-én három 2012. évi Lendület-pályázat nyertes, Hájos Norbert, Orbán Gergő és Winkler István vezeti be az agy működésének rejtélyeibe az érdeklődőket.

2012. november 8-án az Akadémia ismét a középiskolásoké, a Diákok az Akadémián programban Trócsányi Zoltán akadémikus a fizika időszerű felfedezéseiről tart előadást.

A diákok mellett a pedagógusokat is különleges intellektuális élmény várja november közepén az MTA Székházában, ahol középiskolás diák áll majd az akadémiai katedrán egy rendhagyó biológiaóra keretében, amelyen tanárok és diáktársak élvezhetik majd az eleven, életteli természettudományt. A Magyar Tudomány Ünnepének idei új, "Tanárok az Akadémián" című programjában a diák előadó a Szentágothai János emlékév jegyében kiírt "Utazás a koponyánk körül" című középiskolai verseny nyertese lesz.

2012 novemberében az MTA kutatóközpontjai és kutatóintézetei is új rendezvényekkel mutatkoznak be; november 19. és 23. között várják mindazokat, akik kíváncsiak a kutatómunka módszereire, hétköznapi örömeire, mindennapi kihívásaira, a laboratóriumok, a könyvtárak és levéltárak titokzatos világára.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012. évi rendezvénysorozatának eseményeiről október végétől az MTA honlapja nyújt tájékoztatást. A frissülő információk a www.mta.hu/tudomanyunnep oldalon találhatók, a programsorozat szervezésével kapcsolatban a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen kérhető tájékoztatás.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink