Felbecsülni a kockázatot
Az élelmiszer-adalékokkal, az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok biztonságával nemzetközi szinten az Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA, Joint Expert Committee on Food Additives) foglalkozik, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) 1956 óta közösen működtet.
A testület eddig 1300 adalékanyagot értékelt, állásfoglalása szerint az adalékanyagok alacsony toxicitásúak, egészségkárosító hatásuk nincs, allergiás tüneteket néhány arra érzékeny embernél okozhatnak. A legnagyobb veszélyforrásnak nem ezeket, hanem a mikroorganizmusokat, így a szalmonella-fertőzést és az E. coli baktérium bizonyos ritka törzseit tekintik.
A kockázatbecslésnél az élelmiszer-adalékanyagokra megengedhető napi bevitelt (ADI) veszik alapul. Az ADI nem mennyiségi kockázatbecslést jelent; betartása esetén a JECFA értékelése szerint nem áll fenn jelentős kockázat.
– Az adalékanyagoknak nincs ismert egészségkárosító hatásuk. Ritkán előfordulhat, hogy a szárított gyümölcsök és alkoholos italok tartósítására használt szulfitok az arra érzékenyeknél allergiás reakciót váltanak ki. Így nyilatkozik a kérdésről dr. Juliane Beuld, a Nemzetközi Élettudományi Intézet egyik kutatója, aki szerint a fogyasztásnál tapasztalt káros hatások többségéért nem az adalékanyagok, hanem az élelmiszer egyéb összetevői felelősek.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!