hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Fejét ajánlotta a kísérlethez (BŐVÍTVE: "címeres ökör"...)

Egy 30 éves orosz férfi engedélyt adott rá, hogy jövőre levágják a fejét és átültessék egy másik, egészséges testre, a műtétre egy olasz orvos készül – írja a hirado.hu.

A genetikai betegségben, Werdnig-Hoffmann-kórban, gerincvelői izomsorvadásban szenvedő informatikus életét tolószékbe kényszerülve tölti, és állapota évről évre tovább romlik. "Meg kell érteniük a kételkedőknek, hogy nincs túl sok esélyem, ha nem próbálom ki ezt a lehetőséget, a sorsom eldöntetett" – nyilatkozta. Azt reméli, hogy a műtétre legkésőbb jövőre sor kerülhet.

A műtétet az olasz Sergio Canavero vállalta. Az orvos a CNN-nek mesélte el, már eddig is rengeteg e-mailt kapott olyan emberektől, akik betegségük miatt vállalták volna a fejátültetést, de úgy gondolta, az első ember, akin végrehajtja az átültetést, egy izomsorvadásos beteg lesz - olvasható a hirado.hu-n.

FRISSÍTÉS (2015.04.09. 19:04):
„Senkinek nem kívánnám ezt a sorsot” - idézi dr. Hunt Batjert, az Amerikai Idegsebészek Egyesületének elnökét az Origo. „Nem engedném, hogy ezt műveljék velem vagy bárki mással, mert ez rosszabb lenne a halálnál is.” A fő probléma, hogy egy idegen fejet illesztenénk hozzá egy idegen testhez. Arthur Caplan bioetikus, specialista szakorvos Independentnek adott nyilatkozata szerint – amelyben nemes egyszerűséggel címeres ökörnek nevezte Canaverót - még ha sikeres is lenne az átültetés, és a páciens életben maradna, a két ember közötti biológiai (neurológiai, biokémiai) különbségek miatt az érintett pszichológiailag olyan szintű őrületet tapasztalna meg, amilyenre még nem volt példa az orvostörténetben – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: hirado.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink