hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vélemény

Ez lenne az orvosi titoktartás?

Magyarországon az idő előtti elhalálozások jelentős részéért a rák a felelős. A betegség okainak, kialakulásának és gyógyításának kutatása tehát fontos, elismerésre méltó, szép feladat – írja cikkében Dr. Alexin Zoltán okl. matematikus.
Hogy a kutatók megbízható adatokra tudjanak támaszkodni, az egészségügyi miniszter létrehozta a Nemzeti Rákregisztert. Ebbe az adatbázisba az egészségügyi szolgáltatók továbbítanak különleges személyes adatokat az újonnan felfedezett daganatos betegségek típusairól, súlyosságáról, az alkalmazott terápiáról, a páciens lakóhelyéről. A daganatos betegségek megismételt kezeléséről, kiújulásáról és az esetleges halálozásról is küldenek be személyes adatokat. Az összekapcsolt adatokhoz azután a kutatók hozzáférhetnek.

Jelenleg a Nemzeti Rákregisztert kényszerintézkedésként működtetik, azaz a páciensek az adatkezelés ellen nem tiltakozhatnak, sőt az adatküldésről nem is értesülnek. Dr. Alexin Zoltán a napokban kérte az Alkotmánybíróságtól a Nemzeti Rákregiszterre vonatkozó rendelet megsemmisítését. Éppen idejében, mert az egészségügyi kormányzat szeptember 16-án nyilvánosságra hozott egy törvényjavaslatot, amely a Nemzeti Rákregiszter adatkezelését jelentősen kibővítené úgy, hogy az OEP a szolgáltatóktól hozzá jelentett adatokból mindenféle kiegészítő, szenzitív személyes adatot továbbítana, pl. palliatív kezelések, felírt gyógyszerek, kapcsolódó kezelések személyes adatait. Természetesen az érintettek tudta és beleegyezése nélkül.

A javaslat további eleme, hogy a rákregiszter előbb címlistákat továbbítana az ÁNTSZ számára, hogy egyes betegcsoportokat szűrővizsgálatokra hívhassanak be, majd az OEP-től megszerzett egyéb különleges személyes adatokat is továbbítaná.

Ez nem más, mint a fatális élethelyzetben lévő emberek végtelen kiszolgáltatottságának alkotmányosan védhetetlen kihasználása – véli a matematikus. Az érintettek számára semmilyen tiltakozási vagy jogorvoslati lehetőséget nem biztosítanak! Egy ilyen rendelkezés a nemzetközi orvosi etikai elvekkel, az orvosi titoktartás elvével is szemben áll. A kormányzat a társadalombiztosításnál felhalmozott temérdek adatból egy-egy terabájtot nyújt egyes hatalmi centrumoknak, viszont az érintetteknek az adatvédelemhez fűződő elemi jogait sem óhajtja biztosítani. Ez lenne az orvosi titoktartás? – teszi fel a kérdést a cikkíró.

Forrás: Népszabadság; Webpatikus
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés