hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Évadkóstoló

Shakespeare, Csehov és a többiek

A lelkes vagy lelketlen színházba járó (utóbbi közkeletű neve: kritikus) aktuális kérdése kora ősszel: milyen lesz az évad? Válasz természetesen nincs. Még cinikus se, mint pár évvel ezelőtt. Volt idő, amikor meg lehetett kockáztatni ilyesféle feleletet: „Nem tudom, de rosszabb, mint a tavalyi.” Most kockázatos volna ugyanezt kijelenteni. Nem azért, mert a tavalyi annyira rossz volt. Nem volt az. Sosem lehet tudni. (G. B. Shaw-nak van egy ilyen című darabja. Tudtommal nem lesz műsoron.)

Következtetni persze lehet a meghirdetett darabokból. De nem mindegyik színház nevezi meg a bemutatóit, és tapasztalatom szerint a meghirdetettek sem feltétlenül véglegesek. Továbbá a művek listája alapján is csak akkor érdemes saccolni, ha megnevezik a rendezőt. (Főként, ha ismert opuszokról van szó, mert az új magyar darabok, amelyek talán még el sem készültek, vagy a kortárs világdráma nem publikált alkotásai a sötét ló tárgykörébe tartoznak. Mindazonáltal a hiányos információk kollektív társasjátékra adnak lehetőséget. Mindenki eldöntheti, mit vár például a Madách Kamarában – most már Örkény Színházban – egy XIX. vagy XX. századi magyar vígjátéktól Novák Eszter rendezésében.)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Koltai Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés