hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Európai támogatás

Milliók elhízáskutatásra

Az Európai Unió kutatási keretprogramok formájában az utóbbi négy évben 19 diabétesszel összefüggő projektre összesen 40 millió eurót fordított. Az Európai Kutatási Térség tevékenységét a kiválósági hálózatok kialakításával, integrált projektekkel és anyagi támogatással elősegítő 6. kutatási keretprogramban (2003–2006) a diabétesszel együtt összesen 2225 milliárd eurót irányzott elő egészségügyi kutatásra.

Az Integrált Kutatási Projekt a diabétesz egyik fő okára, az elhízás kutatására koncentrál, amelyre a Bizottság által 2004 elején indított ötéves projekt keretében 11,7 millió eurót szánnak. A tíz ország 24 intézményének részvételével zajló program célja az elhízást befolyásoló agyi folyamatok feltárása, amelyek megértése a diabétesz leküzdéséhez segít hozzá. „Az Európai Kutatási Térségben ez az első nagyszabású kutatás, amely kifejezetten a diabéteszre irányul” – nyilatkozta Philippe Busquin, európai kutatásügyi biztos. A projektet a betegcsoportok körében végzett részletes elemzéssel ötvözött genomikai megközelítés és az állatmodelleken folytatott genetikai kutatások képezik, és az újonnan kidolgozott kezelések alkalmazhatóságát igyekszik igazolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Földessy Zsófia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés