hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

És a rákos betegek mentális állapota?

Kutatók egy csoportja az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) szingapúri kongresszusán ismertette a rák és a mentális egészség közti kapcsolatról szóló vizsgálataik eredményeit, írja a 24.hu.

A Malajziában, több mint 1300 alany bevonásával elvégzett kutatás alapján nagyjából 5-ből 4 betegnél jelentkezett szorongás vagy depresszió a diagnózist követő egy évben.  Shridevi Subramaniam, a vizsgálat vezetője és a malajziai Egészségügyi Minisztérium munkatársa szerint az adatok rámutattak: új megoldásra van szükség a ráktúlélők épségének javítására. A szakértő úgy gondolja, nem elegendő a páciensek testi tüneteit kezelni, a pszichológiai jóllét legalább olyan fontos.

Ravindran Kanesvaran, a szingapúri Nemzeti Rákközpont szakértője úgy véli, meg kell találni a módot a betegeknél ilyen magas arányban jelentkező szorongás leküzdésére. Annak feltérképezésére, hogy a rossz közérzet milyen egyéb hatásokkal jár, újabb kutatásokra lesz szükség.

Bár nem meglepő, hogy a rákos megbetegedések súlyos mentális egészségromláshoz vezetnek, mégis fontos felmérni, hogy az egészségügy milyen hatékonysággal bírja csökkenteni ezeket a negatív következményeket, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés