hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Erre fizet Brüsszel Magyarországnak

A kormány ismertette Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, benne az egészség fejlesztésének területeit, írja a Weborvos.

Miután zöld utat kapott fejlesztési elképzeléseire az Európai Bizottságtól, a kormány ismertette Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét. Ennek köszönhetően 2026-ig 2300 milliárd forint érkezik. A lap az Index nyomán ismerteti azt a 9 területet, melyen a kormány a pénz felhasználását tervezi.

A terv céljai között szerepel a 21. századi minőségi oktatás biztosítása, a hátrányosabb helyzetű települések és régiók fejlesztése, a gyermekvállalás támogatása, a felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme, a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása, az energiafüggetlenség és önállóság növelése, a körforgásos gazdaságra történő átállás biztosítása, a korszerű digitális technológiák alkalmazása és fejlesztése, valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése.

Az egészségügyben az alábbi területek szerepelnek a tervben:

  • Az egészségügyi alapellátás fejlesztése: háziorvosi praxisközösségek kialakítása, prevenciós és krónikusbetegség-menedzsmenti programok, a lakóhelyközeli szolgáltatások bővítése.
  • A 21. századi egészségügy feltételeinek kialakítása: kórházi hálózat és a mentőszolgálat fejlesztése.
  • Az egészségügy digitális átállásának támogatása: információs és kommunikációs technológiák alkalmazása a megelőzés, a diagnosztika, a kezelés, valamint a nyomon követés javítása érdekében; telemedicina.
  • Idős emberek biztonságát és életvédelmét szolgáló egészségügyi távfelügyeleti digitalizációs program: 1,5 millió 65 év feletti személy számára térítésmentes ún. gondosóra és kapcsolódó szolgáltatás.
  • A hálapénz kivezetése az egészségügy területén.
(forrás: Index, WebOrvos)
hirdetés

Könyveink