hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Erősen kezdte az évet a halál

Tizenöt éve nem haltak meg annyian januárban, mint idén, és a februárra vonatkozó érték is meghaladja 25 százalékkal a tavalyit – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az elhunytak száma az első fél évben összesen csaknem 5 ezerrel haladta meg a 2014. január–júniusi értéket, és 68 483-ra emelkedett. Ez 7,8 százalékkal magasabb a 2014-es statisztikánál.

Megkérdeztük a Magyar Kórházszövetséget is – írja a lap  – hogy, mi okozhatta az elhunytak számának drasztikus megugrását az első negyedévben, lehetett-e szerepe ebben például valamilyen, az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos változásnak.

„Alaposan átnézve a statisztikákat azt látszik, hogy a magas januári, februári és márciusi, majd az átlagosnak mondható áprilisi érték után májusban igen alacsony, júniusban pedig soha nem látott mértékben volt alacsony az elvesztett betegek száma. Ez arra utal, ami az én véleményem is: a számok nem függenek össze az egészségügyi ellátórendszer eredményességével” – mondta a Világgazdaságnak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: a halálozás már féléves viszonyban sem változott számottevően, és a hosszú távú – például OECD – statisztikák a várható élettartam növekedését mutatják majd, amiben éppen az egészségügyi ellátórendszer eredményessége játszik fontos szerepet – olvasható a vilaggazdasag.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink