hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés

Enyhül a hasmenésjárvány Németországban

Úgy tűnik Némmetországban visszaszorulóban van a több hete tartó, súlyos hasmenésjárvány. Lengyelországban a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy egy 68 éves nő a harmadik az országban, akit az E. coli fertőzés miatt kezelnek.

hirdetés

A Robert Koch országos járványügyi intézet hétfőn közölte, hogy az elmúlt három napban a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Ez megerősíti azokat a rendkívül óvatos előrejelzéseket, amelyek szerint a járvány a végéhez közeledik.

A bejelentés szerint a halálos áldozatok száma mindennek ellenére 35-re emelkedett Németországban. Nem kizárt az sem, hogy ez a szám az elkövetkező napokban még tovább növekszik, hiszen csaknem 800-an vannak életveszélyben vagy válságos állapotban. Ezek a betegek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdenek. Sok esetben mindez központi idegrendszeri zavarokkal párosul.

A Robert Koch Intézet szóvivője megelégedéssel nyugtázta, hogy immár kevesebb az új megbetegedés, azt ugyanakkor beismerte: az intézet nem tudja megmondani, hogy ez a lakosság megváltozott étkezési szokásaira vagy a fertőzés forrásának "elapadására" vezethető vissza.

Ami ez utóbbit illeti, az uborka, a paradicsom és a saláta immár végérvényesen lekerült a gyanúsnak tartott élelmiszerek listájáról, amelyen már csak a németek által nyersen és más ételekbe keverve is szívesen fogyasztott növényi csíra szerepel. Az alsó-szászországi Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeméből származó csírán már laboratóriumban is kimutatták a fertőzést okozó mutáns kóli bélbaktériumot. Ismertté vált az is, hogy az üzem alkalmazottai közül néhányan megbetegedtek, mint ahogy többen azok közül is, akik fogyasztottak az onnan szállított, különböző fajta csírából.

A vizsgálatok most annak kiderítésére irányulnak, hogy maga a növényi csíra miként fertőződhetett meg. Feltételezések szerint vagy a különböző csírafajták termesztéséhez használt - a bienenbütteli üzem esetében külföldről importált - mag volt fertőzött, vagy a víz, amelyet az öntözéshez használták. Végül a hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy a fertőzést a már megfertőződött személyek terjeszthették.

Mindenesetre a Robert Koch Intézet hétfőn arra szólította fel a lakosságot, hogy ne fogyasszon semmilyen növényi csírát, sőt lehetőség szerint akkor is csak nagy elővigyázatossággal, ha a csírát otthon termesztik.

A harmadik megbetegedés Lengyelországban

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy egy múlt kedd óta az észak-lengyelországi Gizycko kórházában ápolt 68 éves nőt a németországi hasmenéses járványt okozó E. coli baktérium fertőzött meg - jelentette hétfőn a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A nő annak a 7 éves fiúnak a fivérét gondozta, akinél múlt szerdán mutatták ki a fertőzést. A fiú, akit egy varsói kórházban ápolnak, valószínűleg apjától kapta el a fertőzést. Az apa Németországból tért haza nemrégiben, szervezetében a kórokozóval, bár ő maga nem betegedett meg. A fiú állapota a legutolsó közlés szerint súlyos, de stabil.

Az első lengyelországi hasmenesés fertőzést egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg egy szczecini kórházban ápolt nőnél mutatták ki, aki már gyógyulófélben van.

Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter múlt csütörtökön azt közölte, hogy 14 fertőzésgyanús személyt tartanak megfigyelés alatt Lengyelországban.

A lengyel közegészségügyi főfelügyelőség (GIS) utasítása értelmében minden olyan személyt kötelezően meg kell vizsgálni, aki az elmúlt két hétben Németországban járt.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink