hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Drága, de enyhítheti a donorkrízist

Két-három héten belül hazamehet az a beteg, akinek Magyarországon először ültettek be véglegesen használható műszívet - jelentették be pénteken.

Az 51 éves férfi súlyos szívelégtelenségben szenved, szívtranszplantációra várt, de folyamatosan romló állapotára tekintettel orvosai műszív beültetése mellett döntöttek, ami akár végleges megoldás is lehet betegségére. A két és fél órás műtétet szeptember 20-án végezték az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

A szerkezet beültetése hozzávetőleg két szívtranszplantációs beavatkozás árába kerül, azonban hosszú távon költséghatékony megoldást jelenthet a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére.

Az eljárással javíthatják a végstádiumú szívelégtelen betegek esélyét a későbbi szívátültetésre, de bizonyos esetekben arra is alkalmas, hogy kiváltsa a szívátültetést és tartós, végleges terápiaként szolgáljon. Az eljárás segíti tehát a donorkrízis megoldását is. Magyarországon jelenleg 300 ezer szívelégtelen beteg él, a betegek fele a diagnózis felállítását követő 4 éven belül, míg a végstádiumú páciensek fél éven belül meghalhat – olvasható a honlapon.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés