hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Emberen is segíthet a lónyugtató

A partydrogként is használt ketamin (köznapi nevén lónyugtató) jelentősen javíthatja a súlyos depresszióval küzdők életminőségét – írja az Oxford Egyetem tudósaira hivatkozva a NOL.

A ketamin kísérleteket olyan súlyos depressziósokkal folytatták,  akiknek önpusztító hajlamaik vannak illetve öngyilkosságot kíséreltek meg. Infúzióval kapták a ketamint, egyenként 80 milligrammos dózisban, három héten át. Az utolsó kezelést követően a résztvevők egy része egy-két nap után visszaesett, ám harmaduk legalább három hétig élvezhette a szer hatását, 15 százalékuk pedig csak két hónap után esett vissza teljesen.

A ketamint kábítószerként alkalmazó fogyasztók ennek többszörösét veszik magukhoz, melynek következtében leggyakrabban hólyagproblémák és memóriazavarok lépnek fel. A fő kérdés már nem az, hogy jótékonyan hat-e a szer a depressziós betegekre, hanem az, hogy milyen dózisban és milyen egyéb kezelésekkel kiegészítve érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a drámai hatás tartós legyen és ne lépjenek fel kellemetlen mellékhatások – idézik a kutatókat a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés