hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Rejtély, mi történik műtéti altatáskor

A műtéti altatás az agy viselkedése szempontjából jobban hasonlít a kómára, mint az alvásra, azzal az óriási különbséggel, hogy a valódi kómával ellentétben teljesen visszafordítható – írja az [origo].

Kutatók szerint az altatásban lévő ember EEG-mintázata lényeges hasonlóságot mutat a kómába esett betegek agyi elektromos jeleivel, miközben határozottan különbözik az egészséges alvásra jellemző EEG-képtől. A műtéti altatás és a normális alvás közötti eltérés már a tapasztalat szintjén is nyilvánvaló: az alvót még a legmélyebb álmából is fel lehet rázni, míg a műtét alatt - szerencsére - a test legérzékenyebb területein folytatott vagdosásra sem ébred fel a páciens.

"Amikor alvásról beszélünk a műtétre váró betegnek, tulajdonképpen eufemizmussal élünk. De gondoljanak csak bele: betolnak valakit a műtétre, és én azt mondom neki, hogy mindjárt kómába ejtem, valószínűleg felugrik a hordágyról, és elfut! Én mégis azt gondolom, hogy őszintén kell beszélni. Alaposabban kell tájékoztatni az embereket" – nyilatkozta Emery Brown, a bostoni Harvard Egyetem idegtudósa, az altatás agyi mechanizmusainak szakértője - aki egyben az aneszteziológia professzora.

A kutatók abban bíznak, hogy az általános érzéstelenítés élettanának jobb megértése a kómában fekvő betegek "visszahozásához" is segítséget nyújthat.

Az altatószerek hatásmechanizmusának mélyebb ismerete további ígéreteket tartogat. Brownék és mások is megfigyelték, hogy a ketamin nevű, más altatószerekkel kombinációban használt szer valójában nem lenyomja, hanem éppen felpörgeti az agytevékenységet. A ketamin tehát az agy túlaktiválásával éri el az eszméletvesztés állapotát, de "útközben" hallucinációk, euforikus állapot és testen kívüli élmények is felléphetnek (ami miatt e vegyület népszerű egyes droghasználók körében).

A National Institute of Mental Health tudósai által végzett kísérletsorozat rámutatott arra, hogy a ketamin extrém alacsony dózisban adva azonnali kedvező hatást gyakorol a krónikus depresszióban szenvedő betegek kedélyállapotára. "Ez rendkívül izgalmas fejlemény, különösen, hogy a kísérletben részt vevő betegek 70-80 százaléka majdnem azonnal jobban érezte magát, és jelen pillanatban nem ismerünk más olyan szert, amelytől egy krónikusan depressziós beteg állapota azonnal javulna" – írja az [origo].

Tátrai Péter
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink