hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Elvették a gyógyításból „megspórolt” összeget

Az e-alap módosításával már nem látszik a remélt kórházi kasszasöprés fedezete, az átcsoportosítás a nyugdíj mellett tovább dolgozók bérkompenzációjához nyújthat fedezetet – írja a Napi Gazdaság.

Júliusban immár harmadszor módosult az egészségbiztosítási alap előirányzata – írja  alap. – A mostani módosítás megtartja a természetbeni ellátások keretösszegét, az összevont szakellátás keretéből azonban több mint 23 milliárd forintot irányít át a célelőirányzatok javára. Az új előirányzat szerint az összevont szakellátások egyes elemeinek (járóbeteg-szakellátás, krónikus fekvőbeteg-szakellátás) éves kerete − az eredeti tervezettel ellentétben − kevesebb, mint a 2012-es tényleges felhasználás volt. Közben a krónikus alulfinanszírozottság jeleként a kórházak tartozásállománya 53 milliárdra nőtt.

Az előirányzat évközi módosításának következményként az aktív fekvőbeteg-szakellátásnál idén január−júniusra kimutatott közel 14 milliárd forint "megtakarítás" egyszeriben 3,9 milliárdra apadt, miközben a célelőirányzatoknál 20 milliárdos megtakarítás keletkezett. Ezzel jelenleg nincs látható pénzügyi forrása a szállítóknak ma már szinte az egyetlen reménysugarat jelentő „év végi kasszasöprésnek” sem.

A fejezeten belüli átcsoportosítással a nyugdíj melletti foglalkoztatás tilalma után is tovább dolgozók bérkompenzációjához teremtették meg a fedezetet, ugyanis annak a nyugdíjkasszából való átcsoportosítása e módosítás során sem jelent meg az e-alap bevételei között – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink